Brokoļos ir nedaudz olbaltumvielu, toties tie bagāti ar minerālvielām. Tāpat kā citi kāpostu ģints augi arī brokolis ir bagāts ar tartronskābi, kas ir klātesoša taukaudu noārdīšanā. 


Reklāma

Sastāvdaļas

  • 125 g brokoļu 

  • 125 g sparģeļu

  • 1 neliels cukīni

  • • 1 sarkana paprika 

  • 3 ķiploka daiviņas 

  • 3 ēdamkarotes olīveļļas

  • sāls, malti melnie pipari

  • 200 g ķirštomātiņu (vai gabaliņos sagrieztu konservēto tomātu) 

  • 100 g zaļo zirnīšu (vai saldēto)
  • 125 ml saldā krējuma

  • 500 g lentveida makaronu

  • 4 ēdamkarotes saplucināta svaiga bazilika

  • 100 g rīvēta siera 


Pagatavošana

Brokoļu rozetes, sparģeļus un šķēlēs sagrieztu cukīni vāra sālsūdenī 3 minūtes, notecina un noskalo ar aukstu ūdeni. 


Lielā pannā uzkarsē eļļu, apcep 4 minūtes kubiņos sagrieztu papriku un ķiplokspiedē izspiestu ķiploku. Tomātus un zirnīšus liek uz pannas un karsē kādas 5 minūtes, lai iztvaikotu liekais ūdens. Pievieno sparģeļus, brokoļus, cukīni, pielej saldo krējumu. Maisījumu karsē 2 minūtes, pieber sāli un piparus, pannu noceļ no uguns. 


Pastu ieber karstā sālsūdenī un vāra 8–10 minūtes (jeb kā norādīts uz iepakojuma), lai tā nebūtu pavisam mīksta, bet al dente – mazliet stingra. 


Nokāš un pievieno mērcei pannā, to liek uz uguns un apmaisa. Pievieno saplucināto baziliku. Katrs uzkaisa sieru savai porcijai pats. 



Ja negribas tik treknu ēdienu, saldo krējumu neliek, bet vairāk pievieno konservētos tomātus (ņem lielo kārbu – 400 g) un iztiek bez pārkaisītā siera.


Padomi!


Kā apēst brokoli


  • Salātos svaigā veidā. Izcili spilgtā zaļā krāsa padara ēdienu vizuāli ļoti baudāmu. Tos sarīvē un pārlej ar vieglu jogurta mērci, pievieno papriku, gurķus, tomātus, ziedkāpostus. 

Brokoļi.
  • Brokoļus īsu brīdi vāra sālsūdenī un strauji atdzesē aukstā ūdenī – tā tie saglabās kraukšķīgumu un košo krāsu. Vārītiem brokoļiem pārkaisa sarīvētu sieru.

  • Brokoļus var sutināt vokpannā nelielā eļļas daudzumā, pievienojot mazliet ūdens. Tie būs gatavi jau pēc 5–7 minūtēm. 

  • Sautējumā brokoļus gatavo kopā ar jaunajiem kartupelīšiem, zirnīšiem, burkāniem, ziedkāpostiem, pupiņu pākstīm. 

  • Brokoļu krēmzupas pagatavošanai var izmantot brokoļu stublājus, bet ziedkopas sarīvēt salātos. Pievieno kartupeļus, saldo krējumu un sablendē. 

  • No garšvielām brokolis draudzējas ar pipariem un muskatriekstu.
  • Brokoļus arī var konservēt un sasaldēt.


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.