Pildīšanai var izmantot spageti ķirbjus un mazos dekoratīvos ķirbīšus.

Reklāma

Ķirbju šķirņu ir daudz, viena piemērotāka biezzupām, cita cepšanai, vēl kāda svaigiem salātiem vai sulas spiešanai. Sviesta ķirbi visbiežāk izmanto konservēšanai, no tā sanāk garšīgas biezzupas, to var arī cept vai svaigu iekļaut salātos, piemēram, kopā ar burkāniem, āboliem, kāpostiem un dzērvenēm.

Muskatķirbis ir ļoti sulīgs, tādēļ der sulas spiešanai un svaigu salātu gatavošanai. Tas piemērots marinēšanai un arī biezzupai. Savukārt riekstu ķirbis vislabāk garšo svaigā veidā.

Pildīts ķirbis

  • neliels cepamais ķirbis
  • neliels kabacis
  • 3 tomāti
  • 2 paprikas
  • 2 sīpoli
  • 1 burkāns
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 500 g maltās gaļas
  • 200 g Čedaras siera
  • 150 ml saldā krējuma
  • 1 ēdamkarote kviešu miltu
  • sāls, pipari

Sagatavo ķirbja pildījumu: uz pannas sakarsētā eļļā apcep sīki sakapātus sīpolus un ķiplokus, pievieno malto gaļu, pēc tam ripiņās sagrieztus tomātus un kabaci. Visu cep, līdz dārzeņi kļūst caurspīdīgi.

Nākamo pagatavo mērci: katliņā ielej saldo krējumu, pievieno miltus, piparus, sāli un, viegli maisot, uzsilda.

Ķirbim nogriež vāciņu un izņem sēklotni. Tad kārtām liek pildījumu: vispirms malto gaļu ar dārzeņiem, pārlej miltu mērci, pa virsu uzkaisa sarīvētu sieru, tad atkal liek malto gaļu, mērci un sieru. 

Pildījumam jābūt blīvi ieliktam, kā pēdējo liek sieru.

Sapildītajam ķirbim uzliek nogriezto vāciņu, ievieto cepeškrāsnī un cep 180 °C aptuveni stundu.

Garšvielas un garšaugi, kas piestāv ķirbim

  • Ar ķirbi labi sader šādas garšvielas: muskatrieksts, kumīns, ķimenes, kanēlis, paprikas pulveris, melnie un čili pipari, karija garšvielu maisījums.
  • Ķiploki, sīpoli un puravs ķirbja biezzupai piešķir patīkamas garšas nianses, nomāc ķirbja garšu.
  • Burkāni ne vien bagātina ķirbja biezzupas garšu, bet arī iekrāso košāk.
  • Aromāta piešķiršanai var izmantot pētersīļus, seleriju, timiānu, oregano vai rozmarīnu.

 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.