Ķirbju šķirņu ir daudz, viena piemērotāka biezzupām, cita cepšanai, vēl kāda svaigiem salātiem vai sulas spiešanai.

Reklāma

Sviesta ķirbi visbiežāk izmanto konservēšanai, no tā sanāk garšīgas biezzupas, to var arī cept vai svaigu iekļaut salātos, piemēram, kopā ar burkāniem, āboliem, kāpostiem un dzērvenēm.

Muskatķirbis ir ļoti sulīgs, tādēļ der sulas spiešanai un svaigu salātu gatavošanai. Tas piemērots marinēšanai un arī biezzupai.

Pildīšanai var izmantot spageti ķirbjus un mazos dekoratīvos ķirbīšus. Savukārt riekstu ķirbis vislabāk garšo svaigā veidā.

Ņem vērā!

Aizsāktu ķirbi neglabā polietilēna maisiņā – tas sapūs pāris dienās!

Ķirbju biezzupa ar asumiņu

Sastāvdaļas

  • 2 kg ķirbja
  • 2 tomāti
  • 1 sarkanā paprika
  • 1 liels sīpols
  • 3 ķiploka daiviņas
  • eļļa cepšanai
  • ap 2 cm ingvera saknes
  • šķipsna čili pulvera
  • malti melnie pipari
  • cukurs
  • sāls

Pagatavošana

Ķirbi nomizo un sagriež kubiņos. Sīpolu nomizo un sīki sakapā, ķiploka daiviņas un ingvera sakni sasmalcina. Uz pannas sakarsētā eļļā apcep sīpolus, kamēr tie caurspīdīgi, pēc tam pievieno sasmalcināto ingveru un ķiploku.

Tomātus noblanšē – iegriež mizu, uz brīdi ieliek verdošā ūdenī un nomizo. Katlā verdošā ūdenī liek ķirbja gabaliņus, papriku, tomātus un apceptās garšsaknes. Visu lēni sautē, līdz ķirbis mīksts. Pēc garšas pieber sāli, mazliet cukura, maltus melnos piparus un čili pulveri. Visu sablendē viendabīgā masā.

Kad zupa gatava, tai var pievienot maizes grauzdiņus, apgrauzdētas sēklas, zaļumus, kā arī apceptas vistas filejas gabaliņus vai bekona šķēles.

Garšvielas un garšaugi, kas piestāv ķirbim

  • Ar ķirbi labi sader šādas garšvielas: muskatrieksts, kumīns, ķimenes, kanēlis, paprikas pulveris, melnie un čili pipari, karija garšvielu maisījums.
  • Ķiploki, sīpoli un puravs ķirbja biezzupai piešķir patīkamas garšas nianses, nomāc ķirbja garšu.
  • Burkāni ne vien bagātina ķirbja biezzupas garšu, bet arī iekrāso košāk.
  • Aromāta piešķiršanai var izmantot pētersīļus, seleriju, timiānu, oregano vai rozmarīnu.
Ķirbīši.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.