Vai kartupeļi ir noderīga barība nobarojamām cūkām? Un vai cūkām drīkst dot mārrutku mizas, kas paliek pāri pēc dārzeņu tīrīšanas? Jautā Dzidra Jēkabpils novadā.

Reklāma

“Kartupeļi satur daudz cietes, tādēļ tie ir labs enerģijas avots. Cūkām tos ieteicams izbarot tikai termiski apstrādātus – vārītus, jo tad tie ir labāk sagremojami, un arī dzīvnieki tos vairāk apēd,” stāsta cūkkopības speciālists Dzintars Veide.

Nobarojamām cūkām termiski apstrādātus kartupeļus diennaktī var izēdināt neierobežotā daudzumā. 

Tikai jāatceras – lai kartupeļi dzīvnieku organismā pilnvērtīgi izmantotos, tie obligāti jāpapildina ar proteīna barības līdzekļiem, piemēram, zirņiem, pupām, sojas vai rapšu raušiem, kā arī minerālbarību, kas satur svarīgākos minerālus (kalciju, fosforu, magniju u.c.), vitamīnus (A, D, E) un aminoskābes (lizīnu, metionīnu).

Lai cūkas barību vairāk un labāk apēstu, ieteicams to mitrināt. Labi, ja šim nolūkam izmanto piena sūkalas vai citus piena pārstrādes atlikumus.

Recepte nobarojamām cūkām: 3 kg vārītu kartupeļu; 0,5 kg graudu miltu; 0,5x1 kg proteīna bar ības (atkarībā no tā, ko izmanto: ja soju, rapšus, tad mazāk; ja zirņus, pupas – tad vairāk). Zirņiem un pupām jābūt samaltiem; 100-200 g minerālbarības.

Mārrutku mizas ir vērtīgas 

Mārrutki satur izotiocianātu, kas piešķir asu garšu un aromātu, tāpēc, uzņemot šo augu lielos daudzumos, tiek kairinātas gļotādas. 

Taču nelielās devās mārrutku mizas cūkām var noderēt imunitātes stiprināšanai, jo satur daudz vara un C vitamīna. 

Ja pārforsēs, cūkas sāks mazāk ēst, lai izvairītos no nepatīkamām sajūtām – gremošanas trakta kairinājuma vai pat diarejas.

Mārrutku mizas var pievienot kopējai barībai kā garšvielu (sākumā der izēdināt atsevišķi – lai zinātu, vai cūkām mizas vispār garšo, un tad devu var pakāpeniski palielināt). Mizām jābūt tīrām – nomazgā-tām, bez zemes.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.