Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja Inita Dāniele sarunā ar 360TV Ziņām atklāj – pirms bērzlapju likšanas katlā, svarīgi ir katru sēni pagaršot.
Viņa stāsta, kādēļ dažas bērzlapes ir neēdamas – nelielu sēnes gabaliņu pagaršojot un pakošļājot, no tām var sākt svilt mēle, lūpas, un tās var izraisīt dedzinošu un sīvu garšu. Nedz sēnes tumši sarkanā cepurīte, nedz sarkanīgais kātiņš vēl nav rādītājs, ka sēne ir neēdama, to var noteikt tikai pēc garšas.
“It īpaši, ja grib cept karbonādes no bērzlapēm, tad noteikti katra ir jānogaršo. Mēs cept bez vārīšanas varam tikai tās, kas ir ar pilnīgi maigu garšu. Ja [garša] ir mazliet sīva, var likt pie vārāmām sēnēm,” stāsta Dāniele, norādot, ka, ja sēne ir pavisam rūgta un sīva, labāk to mest ārā.
Taču ar indi indīgajās sēnēs ir pavisam citādāk – to tā gluži sagaršot nevar.
Vairāk skaties sižetā.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Tikai tagad -35% atlaide Gada abonementam. Kods: LASIAKCIJA. Akcijas cena 19,49 eur.
Abonē ŠEIT.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu