Rīgas domē pārmaiņu koalīciju ir nomainījusi jaunā domes sadarbības koalīcija, kas par Rīgas domes priekšsēdētāju ceturtdien ievēlēja līdzšinējo mēra vietnieku Vilni Ķirsi ("Jaunā Vienotība"), par balsoja 33 deputāti, pret – 17. "Bez sadarbības nav iespējams ieviest pārmaiņas. Un tās iepriekšējā koalīcijā pietrūka.

Rīdzinieki ir noguruši no politiskajām spēlītēm. Izejot vairākus sarunu lokus, esam vienojušies ar tiem, kuri vēlas strādāt koleģiāli un konstruktīvi," teica V. Ķirsis.

Domē plānots atjaunot arī frakciju padomi, lai iesaistītu pašvaldības darbā visu frakciju deputātus.

Preses konferencē pēc jaunā vairākuma memoranda parakstīšanas un domes sēdē deputāti minēja arī vairākas atšķirības starp iepriekšējo un tagadējo koalīciju. Vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA) uzskata, ka šī Rīgas domē ir svētku diena, jo "esam cieņpilni nonākuši pie rezultāta – sadarbība ir tas vārds, kas iepriekš bija pietrūcis". Domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola ("Kods Rīgai") uzskata, ka iepriekšējā koalīcija bija ar ideāliem, bet bez izpratnes, kā kopīgi dzīvot. 

"Šīs ir aprēķina laulības, bet tās mēdz būt vienas no stabilākajām," piebilda L. Ozola. 

Teiktais nepalika nepamanīts. Bijušais mērs Mārtiņš Staķis esot atkāpies tāpēc, ka zaudējis vairākuma atbalstu, jo jaunā koalīcija bijusi izveidota jau vasaras sākumā. "Šodien ir aprēķina laulību kāzu diena, bet bildinājums jau bija izteikts maijā," uzskata M. Staķis. Pēc "Jaunās Vienotības" frakcijas vadītāja Olafa Pulka domām, "Jaunajai Vienotībai" šī ir "liela diena, jo mūs gaida liels darbs un milzīga atbildība, lai visi justos iesaistīti un apmierināti". O. Pulks pateicās M. Staķim par kopīgo darbu, uzskatot, ka katrs domes priekšsēdētājs "atstāj savu vaibstu Rīgā".

Vairākums no daudzām sastāvdaļām

Turpmāk domes vairākumā būs "Jaunā Vienotība", Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība, deputātu bloks "Kods Rīgai", kā arī frakcijas "Gods kalpot Rīgai" un "Latvijas attīstībai", kas līdz šim bija opozīcijā. Vairākumā vairs nav "Progresīvo", kas joprojām ir lielākā frakcija, lai gan no tās aizgāja "Kustības Par" deputāti Laima Geikina un Ivars Drulle. Arī viņi pievienojās V. Ķirša komandai. To vēl atbalsta trīs līdz šim neatkarīgie deputāti Valters Bergs, Guntars Jirgensons, kā arī Kaspars Spunde, kurš šonedēļ iestājās NA/LRA frakcijā.

Jaunais vairākums ir ļoti sadrumstalots, ko "Progresīvo" frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs uzskata par vājo vietu, jo lēmumi būs jāsaskaņo ar daudziem dalībniekiem un ne visās komitejās būs iespēja vienmēr nodrošināt vairākumu. Arī Andrejs Kameņeckis ("Saskaņa") prognozēja, ka komiteju darbs būs apgrūtināts, jo opozīcijai būs viegli "noraut kvorumu". Viņaprāt, būšot interesanti vērot šo koalīciju, kuru atbalstot arī nodevēji, ar ko domāti deputāti, kuri pametuši savas frakcijas. 

A. Kameņeckis jauno vairākumu salīdzināja ar briesmoni frankenšteinu, kas izveidots no daudzām sastāvdaļām.

Valdošās partijas vienojušās, ka "JV" vadīs trīs komitejas, bet pārējie sabiedrotie – katrs pa vienai. Iepriekš "GKR" iebilda, ka domes priekšsēdētāja vietniece L. Ozola vienlaikus vēl vada arī komiteju. To sadalījums paredz arī turpmāk blokam "Kods Rīgai" uzticēt atbildību par Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komiteju, bet, iespējams, tās vadībā būs cits šā bloka deputāts. L. Geikina ("Par") varētu arī turpmāk vadīt Izglītības, kultūras un sporta komiteju. "GKR" uzticēta Sociālo lietu komitejas vadība, kurā, visticamāk, būs frakcijas vadītājs Juris Radzevičs. Tagad šo komiteju vada Viesturs Kleinbergs ("Progresīvie"), kurš ir minēts arī kā ministra amata kandidāts iespējamajā jaunajā valdībā. Paredzams, ka Mājokļu un vides jautājumu komiteju varētu vadīt "Latvijas attīstībai" frakcijas vadītājs Viesturs Zeps. Līdz šim domes priekšsēdētājam bija trīs vietnieki, bet turpmāk būs divi – E. Ratnieks un L. Ozola. Amatu, kuru atstāja V. Ķirsis, plānots likvidēt.

Iesaldēs amatpersonu algas

Preses konferencē "GKR" frakcijas vadītājs J. Radzevičs atgādināja, ko pirms vairākiem gadiem ir teicis par V. Ķirsi, ar kuru kopā spēlēja basketbolu, – jaunais mērs ir komandas spēlētājs, ar kuru J. Radzevičs gribētu spēlēt vienā komandā. Ņemot vērā J. Radzeviča lielo pieredzi ne tikai pašvaldības izpilddirektora amatā, bet pirms tam – arī valdībā, kurā viņš savulaik bija izglītības un zinātnes ministrs, dažuprāt, viņš varētu būt atbalsts jaunajam mēram. Savukārt 

"Saskaņas" deputāti sēdē atgādināja laiku, kad "GKR" kopā ar "Saskaņu" domē veidoja vairākumu, kuru V. Ķirsis kā toreizējais opozicionārs esot asi kritizējis.

Valdošās partijas ir vienojušās arī iesaldēt vēlēto domes amatpersonu atalgojumu, vienlaikus palielinot pašvaldības iestāžu darbinieku algas, lai tas būtu konkurētspējīgs un domes darbiniekus nepārvilinātu citas valsts pārvaldes iestādes vai privātais sektors.

Plānots atjaunot arī pretkorupcijas komisiju, lai nodrošinātu "nulles toleranci" pret korupciju.

Latvijas Krievu savienība, kas labi sapratās ar iepriekšējo koalīciju, V. Ķirsi neatbalstīja, bet, kā teica frakcijas vadītājs Miroslavs Mitrofanovs, tad ne tāpēc, ka būtu iebildumi pret V. Ķirsi, bet gan tāpēc, ka jaunā koalīcija ir novilkusi sarkanās līnijas, pasakot, ka nesadarbosies ar tiem, kuri nebalsoja par pieminekļa nojaukšanu, ar ko ir domāts okupācijas piemineklis.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.