Somija būvē kodolatkritumu uzglabāšanas vietu klintīs, 450 metrus zem zemes. Paredzēts, ka tur neviens nespers kāju 100 tūkstošus gadu – proti, vairākas reizes ilgāk, nekā vispār pastāv civilizācija.

Reklāma

Pēc dažiem gadiem Somija sāks noglabāt izlietotos kodoldegvielas atkritumus Onkalo, kas atrodas Botnijas līča krastā. Netālu atrodas arī viens no jaunākajiem kodolreaktoriem pasaulē – Olkiluoto reaktors, kas ļāvis Somijai pilnībā atteikties no ogļu izmantošanas elektrības ražošanā. Klintīs izcirstā kodolatkritumu novietne būs pirmā cilvēces vēsturē izveidotā pastāvīgā kodolatkritumu glabātava, jo kodolatkritumu uzglabāšanas problēma pilnībā atrisināta pagaidām nav – visu izlietoto kodoldegvielu šobrīd glabā pagaidu uzglabāšanas vietās. Kodolatkritumu nav īpaši daudz – kā saka LU kodolfizikas doktors Agris Auce, viss cilvēces saražotais kodolatkritumu daudzums visā kodolenerģētikas laikmetā, proti, apmēram 60 gados, būtu iesaiņotā veidā bez pūlēm izvietojams vienā futbola laukumā. Taču problēmu rada tā noglabāšana uz laiku, kas apmēram desmitkārtīgi pārsniedz cilvēces veidotās civilizācijas vēsturi, ja par tādas pirmsākumu uzskata lauksaimniecības un pirmo pastāvīgās apmešanās vietu veidošanos.

Viena no pasaules jaunākajām kodolenerģētikas valstīm – Somija – ir pirmā, kas ķērusies pie pastāvīga risinājuma izveides. 

Somija paredzējusi tieši virs klintīs 450 m dziļumā izveidotajām šahtām izveidot rūpnīcu, kas ievietos kodolatkritumus uzglabāšanas konteineros. 

Kodolatkritumi tiks iekausēti tērauda konteineros, kuru sakausējums ir veidots ar bora piedevu. Tālāk šis konteiners tiks ievietots vara cilindrā. Pēc tam šie cilindri tiks nolaisti ar liftu novietošanai paredzētajā dziļumā, tur tos pārņems robotizēti transporta līdzekļi, kas tos nogādās līdz pēdējai "atdusas vietai". Kodolatkritumu konteineri tiks novietoti granīta klintīs izurbtās šahtās, kas tiks noslēgtas ar bentonīta mālu (smalkas tekstūras māls, kuram piemīt absorbcijas īpašības).

Kopējās kodolatkritumu glabātavas izbūves izmaksas tiek lēstas 818 milj. eiro apmērā, un šī summa aptver gan vietnes izbūves, gan kodolatkritumu ievietošanas konteineros, gan arī uzglabāšanas operatīvās izmaksas. Būtu vērts atzīmēt, ka glabātavai piemērotas vietas meklējumi sākās jau 1983. gadā, izpētot visu Somijas teritoriju. Par piemērotām tika atzītas četras vietas, taču, izvēloties galīgo vietu, vērā tika ņemti ne tikai ģeoloģiskie un vides apsvērumi, bet arī vietējo iedzīvotāju attieksme. Šī konkrētā vietne pie Onkalo izvēlēta tāpēc, ka tur bijis vislielākais iedzīvotāju atbalsts. Somijas valdība apstiprināja šo projektu 2001. gadā, bet 2004. gadā uzņēmums "Posiva" sāka tā izbūvi. Paredzēts, ka kodolatkritumu novietne būs gatava uzņemt pirmos uzglabājamos radioaktīvo atkritumu konteinerus 2025. gadā. Tiek uzskatīts, ka vietas izlietotajai kodoldegvielai šajā novietnē pietiks 100 gadiem. Pēc tam kad novietne būs piepildīta, tuneļi tiks piepildīti ar betonu un vieta pilnībā aizzīmogota, lai neviens tai nevarētu nākotnē piekļūt.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.