Vācijā un Austrijā štole ir Kristus bērna simbols, kuru cep jau 2 nedēļas pirms Ziemassvētkiem, tad to ietin cepamajā papīrā un vēl folijā. Štoli tur sausā, vēsā vietā. Pēc iztīšanas un pirms pasniegšanas štoli bagātīgi pārkaisa ar pūdercukuru.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 1 kg miltu
  • 100 g rauga
  • ½ litra piena
  • 200 g cukura
  • 450 g sviesta
  • 1 citrona rīvēta miziņa
  • ½ tējkarotes kardamona pulvera
  • ½ tējkarotes rīvēta muskatrieksta
  • 10 g sāls
  • 500 g rozīņu
  • 100 g citrona sukāžu
  • 100 g apelsīna sukāžu
  • 150 g mandeļu
  • 100 g sviesta
  • 125 g pūdercukura
  • 2 ēdamkarotes vaniļas cukura


Pagatavošana

1. Ieraugam nelielā daudzumā miltu sadrupina svaigo raugu, pievieno 2 tējkarotes cukura un pielej nedaudz piena, visu sajauc putriņā, apsedz ar dvieli un liek siltumā uzrūgt uz 45 minūtēm. Pēc tam pievieno atlikušos miltus un pienu, cukuru, mīkstu sviestu, rīvēto citrona miziņu, garšvielas, sāli un visu kārtīgi samīca.


2. Citronu un apelsīnu sukādes, mandeles sasmalcina. Mīklai pievieno un iemīca rozīnes, citronu un apelsīnu sukādes un mandeles. Mīklu saveļ bumbas formā un atstāj uz 45 minūtēm rūgt. Tad vēlreiz visu izmīca. 


3. Mīklu izrullē kā taisnstūri apmēram 25 x 35 cm izmērā. Vidus daļa ir nedaudz plānāka nekā garās malas. Tad taisnstūri saloka uz pusēm garenvirzienā, lai virsējā daļa ir nedaudz novirzīta no apakšējās. Štoli liek uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un atstāj vēl 35 minūtes uzbriest. 


4. Cepamo plāti liek līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep 80 minūtes. 


5. Sviestu izkausē, vēl karstu štoli pārklāj ar izkausētu sviestu un bagātīgi apkaisa ar pūdercukura un vaniļas cukura maisījumu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.