Viesojoties pie Lilijas un Aivars Ansoniem bioloģiskajā zemnieku saimniecībā "Ataugas", pavasara zaļumus no dārza iekombinējām arī pusdienu maltītē.

Lilijas recepte

Kūpināta laša, burkānu un sīpolu sacepums ar pavasara salātiem.

Kūpināta laša, burkānu un sīpolu sacepums ar pavasara salātiem

Sastāvdaļas

  • Sacepumam: burkāni, sīpoli, kūpināts lasis, karijs, pipari, sāls.
  • Salātiem: pakčojs, mizuna, mangolds, sinepju salāti, gārsa, pieneņu lapas un ziedi, lociņi, citrona sula, olīveļļa, sāls.

Gatavošana

Gatavo sacepumu. Sarīvē un apcep burkānus, līdz gandrīz gatavi, pievieno sarīvētus sīpolus, apcep un pieliek kūpinātu lasi.

Gatavo salātus. Nomazgā salātus un zaļumus, nopurina ūdeni, sagriež, pievieno citrona sulu un olīveļļu, pēc garšas – nedaudz sāls. Zaļumu maisījums var mainīties – der arī rukola, virza, balandas, panātre u. c. Olīveļļas vietā var pievienot ķirbju vai valriekstu eļļu, kas salātus papildinās ar savu garšu.

Pasniedz ar kartupeļu biezputru.

Gatavo Ilze

Pavasara zaļumu salāti ar krāsnī ceptu baklažānu, pesto un plakanmaizi (iedvesmojoties no Džeimija Olivera receptes).

Pavasara zaļumu salāti ar krāsnī ceptu baklažānu, pesto un plakanmaizi (iedvesmojoties no Džeimija Olivera receptes)

Sastāvdaļas

  • 100 g jauktu salātu un zaļumu, 2 baklažāni (katrs 250 g).
  • Pesto: saišķītis piparmētru (30 g), 20 g nelobītu mandeļu, 1 bioloģiskais citrons, 1 ēdamkarote šķidra medus, auksti spiesta augstākā labuma olīveļļa, 8 jauktas krāsas olīvas, 40 g fetas siera.
  • Plakanmaizei: 4 ēdamkarotes ar kaudzi pašbriestošo miltu, 4 ēdamkarotes jogurta, timiāns, rozmarīns, ķiploks, olīveļļa.

Gatavošana

Noskalo un nosusina salātus un zaļumus.

Baklažānus sabaksta ar nazi, liek uz pannas un cep cepeškrāsnī 180° temperatūrā 50 minūtes.

Gatavo pesto. Piparmētru lapiņas sastampā piestā vai sasmalcina citādā veidā. Pieber mandeles, pierīvē citrona miziņu, piespiež sulu un mīkstumu, pieliek medu, nedaudz fetas siera un visu sastampā. Pielej olīveļļu un pieliek saspiestas olīvas, visu sajauc, lai veidojas līdzsvaroti salda, sāļa un skāba garša. Vēl iejauc sadrupinātu fetas sieru.

Gatavo plakanmaizi. Sajauc miltus ar jogurtu, līdz mīkla veidojas cieta, un tad samīca ar rokām, kamēr vairs pie tām nelīp. Dēli pārkaisa ar miltiem, izrullē mīklu plānā kārtā, uzkaisa timiānu, rozmarīnu, plānas ķiploka šķēlītes un ar mīklas rulli ierullē mīklā. Liek cepties cepeškrāsnī 200° temperatūrā apmēram 4 min. Plakanmaizi apslaka ar nedaudz olīveļļas un sadala gabalos.

Gatavo salātus. Pārgriež uz pusēm izceptos baklažānus un liek tos uz salātiem, kas izkārtoti uz šķīvja. Baklažānus pārklāj ar pesto, rotā ar piparmētru lapiņām, fetas sieru un pārlej nedaudz olīveļļas. Pasniedz ar plakanmaizi.