Kā pārbaudīt iepriekšējos gados iegādātu sēklu dīgtspēju? Jautā Rita Ogrē.

Dārzkopības institūta vadošā pētniece Līga Lepse skaidro, ka to izdarīt ir samērā vienkārši. 

Uz šķīvīša noliek vienmērīgi samitrinātu salveti, marli vai filtrpapīru, uz kura noskaita (vienā kārtā uzber) 50 vai 100 sēklu (jo lielāks skaits, jo iegūst ticamāku rezultātu). 

Uzlej nedaudz ūdens, nosedz ar caurspīdīgu šķīvīti, lai turpmāk varētu kontrolēt mitruma režīmu. 

Sēklas novieto gaismā 20-22 °C siltumā. Jāraugās, lai tās neiekalst un nepelē. 

Pēc 5-7 dienām, kad parādās dīgļsaknītes, saskaita sadīgušās sēklas un izrēķina dīgtspēju.

Ja no 100 sēklām izdīgušas 75, tad dīgtspēja ir 75 procenti. Ja dīdzība ir mazāka par 50%, lietderīgāk iegādāties jaunas sēklas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.