Latvijā šā gada sākumā kā darba ņēmēji bija reģistrēti 8700 Ukrainas valstspiederīgo, vēsta Centrālā statistikas pārvalde, atsaucoties uz Valsts ieņēmumu dienesta datiem.

Visbiežāk Ukrainas valstspiederīgie strādā rūpniecībā – 22,8%, izmitināšanā un ēdināšanā – 13,3%, kā arī tirdzniecības, automobiļu un motociklu remonta nozarēs – 13%. 11,1% ir nodarbināti finanšu, apdrošināšanas, zinātnisko, administratīvo pakalpojumu nozarēs un operācijās ar nekustamo īpašumu, bet 9% strādā būvniecībā. Statistikas pārvaldē arī norāda, ka 38,7% nodarbināto strādā vienkāršajās profesijās – par biroju, viesnīcu un citu telpu apkopējiem, virtuves strādniekiem, preču izvietotājiem u. c., kamēr 16,1% ir kvalificēti strādnieki un amatnieki, 14,8% ir pakalpojumu un tirdzniecības darbinieki, 12,7% – vecākie speciālisti un speciālisti, bet 0,9% – vadītāji.

Izglītības iestādēs 2024. gada 1. janvārī bija reģistrēti 4000 Ukrainas valstspiederīgo ar pagaidu aizsardzības statusu Latvijā.

KONTEKSTS

2022. gada 24. februārī Krievijas diktators Vladimirs Putins deva pavēli iebrukt Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija pierādījumu. Starptautiskā krimināltiesa (SKT) 2023. gada martā izdeva Putina aresta orderi par nelikumīgu ukraiņu bērnu deportāciju no okupētajām teritorijām Ukrainā. 

Ukrainas atbalstītāji nezaudē ticību, ka ukraiņi vēl ir ceļā uz uzvaru un agri vai vēlu Krievijas okupantu armijai nāksies atkāpties no Ukrainas zemes.