Rozmarīns un timiāns lieliski papildina putnu, jēra un medījuma gaļas ēdienus, sakņu sautējumus, grilējumus, zupas un cepešus. Ja gatavo steiku, liellopa gaļu ierīvē ar maisījumu, kura sastāvā ir sakapāts rozmarīns, sasmalcinātas timiāna lapiņas, sakapāts ķiploks un olīveļļa. Gaļu šajā marinādē notur nakti, nākamajā dienā cep. Šajā receptē garšaugi lieliski iederas kotletēs.

Sastāvdaļas

  • 500 g maltās gaļas (liellopa + cūkas gaļa)

  • 12–18 šķēļu Holandes siera

  • 2–3 tomāti

  • 1 ķiploka daiviņa

  • 1 ola

  • 1 ēdamkarote tomātu biezeņa

  • 1 tējkarote sinepju

  • 1 tējkarote sāls

  • 2 ēdamkarotes eļļas

  • 1 tējkarote kaltēta rozmarīna, timiāna, salvijas un bazilika

  • saišķis svaiga bazilika

  • 100 g ūdens


Pagatavošana

Malto gaļu sajauc ar olu, sāli, garš­vielām, sinepēm, sasmalcinātu ķiploku un tomātu biezeni. Pievieno ūdeni un samīca mīkstu mīklu.


Atstāj 12 veselas bazilika lapiņas. Atlikušās sasmalcina un pievieno maltajai gaļai. No mīklas izveido sešas biezas kotletes. Pannā uzkarsē eļļu, kotletes apbrūnina no abām pusēm. Pievieno nedaudz karsta ūdens un sautē 10–12 minūtes. Tad kotletes noņem no pannas un mazliet atdzesē.


Tomātus sagriež ripās. Kotletes pārdala. Apakšējās pusītes kārto cepamtraukā. 

Uz tām liek tomātu ripiņas, atlikušās veselās bazilika lapiņas un siera šķēles. Pāri liek augšējās kotlešu pusītes. 

Pārklāj ar siera šķēlēm. Cep cepeškrāsnī 225 grādos 10–15 minūtes. Pasniedz ar makaroniem, kam pievienots nedaudz sasmalcinātas paprikas.


Kotletes var izmantot arī hamburgeru pagatavošanai.


Nav ieteicams rozmarīnu sakapāt pārāk sīki, jo tad tas kļūst tumšs un maina garšu. Ja garšauga lapiņas nav pārāk cietas, var atstāt veselas.


Padomi


  • Rozmarīns vislabāk sader ar timiānu, ķiplokiem, citronu un ingveru.

  • Rozmarīns jālieto 
piesardzīgi, jo ēdiena 
vārīšanas laikā tā garša un aromāts pastiprinās.

  • Ja rozmarīnu pievieno par daudz, ēdiens garšos pēc skujām.

  • Ja lieto no kātiņiem nobraucītas rozmarīna lapiņas, tās rupji sakapā un pievieno ēdienam vārīšanas beigās.

  • Kaltētu rozmarīnu nav ieteicams uzglabāt ilgāk par trim četriem mēnešiem, jo tad labās īpašības zūd.

  • Svaigus rozmarīna zariņus var ietīt virtuves papīra dvielī, kas samitrināts aukstā ūdenī, tad ietīt folijā un uzglabāt ledusskapī vairākas dienas vai pat nedēļu.

  • Lai izkaltētu svaigus rozmarīna zariņus, tos sasien saišķītī un pakarina sausā, siltā, labi vēdināmā telpā.

  • Kaltētas lapiņas garšo labāk, ja pirms lietošanas tās saspaida.

Rozmarīns ne vien vizuāli atgādina egles zariņu, bet arī tā aromāts un garša sasaucas ar skujām un sveķiem raksturīgo aromātu un garšu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.