Daudziem šis ievārījums saistās ar bērnības atmiņām gan garšas ziņā, gan kā pacietības veidošanās stundas, kad bija jātiek galā ar ogu lasīšanu un kātiņu tīrīšanu, turklāt darba apjoms tika mērīts spaiņos.


Reklāma

Ērkšķogu ievārījums

  • 1 kg zaļu ērkšķogu

  • 1,2 kg cukura
 
  • 1,5 glāzes ūdens


Cietām ērkšķogām notīra kātiņus un ziedu sažuvušās daļas, katrai ogai iedur ar koka iesmiņu.
 Katlā lej ūdeni, pievieno cukuru un maisot uzkarsē, turpina karsēt, līdz izveidojas sīrups.
 

Karstā sīrupā ber ogas un uz lēnas uguns vāra 12–15 minūtes, atstāj uz 3–4 stundām atdzist. 

Vārīšanu un atdzesēšanu atkārto trīs reizes, līdz ogas kļūst caurspīdīgas un sīrups biezs.
 Karstu ievārījumu lej sterilās burkās un aizver ar steriliem vākiem.

Ērkšķogu ievārījums.

Ērkšķogu ievārījums ar ķiršu lapām

Ķiršu lapas piešķir pārliecinošu ķiršu garšu un aromātu.


  • 1 kg ērkšķogu

  • ½ litra ūdens

  • 50 ķiršu lapu

  • 900 g cukura


Ieteicamas lielas cietas ogas.
 Ķiršu lapas pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra un uz lēnas uguns karsē 3 minūtes. Novārījumu izkāš, pārlej pāri sagatavotajām ērkšķogām un noliek vēsā vietā uz 12 stundām.
 Tad novārījumu nolej no ērkšķogām, pievieno cukuru un savāra sīrupu. Sīrupu nedaudz padzesē un pievieno ērkšķogas. Ogas vāra ar pārtraukumiem, līdz tās iecukurojas, bet neizjūk.


Ievārījums kļūst brūngans ar ķiršu garšu. Ērkšķogu ievārījumam var pievienot nedaudz vaniļas cukura.
 Ievārījumu sapilda sterilās burkās un aizver ar steriliem vākiem. Ērkšķogu ievārījumu uzglabā vēsā un sausā vietā.

Ērkšķogu un zemeņu džems.

Ērkšķogu un zemeņu džems

Aromātiskās zemenes un ar pektīnu bagātās ērkšķogas šo džemu dara ļoti gardu – tas ir aromātisks un biezs.


  • 1 kg zemeņu

  • 800 g ērkšķogu

  • 1,5 kg cukura

  •  ½ glāzes ūdens


Lai zemenes sarecētu, tām jāpievieno ērkšķogas, kuras satur pektīnu. Visvairāk pektīna satur zaļas ogas.
 Ērkšķogas notīra, liek katlā, pievieno ūdeni un uzvāra, tad pievieno cukuru un samaisa. Vāra 5 minūtes, tad pievieno notīrītas zemenes. Turpina vārīt uz lēnas uguns, masu ik pa brīdim apmaisot. Vāra, līdz masa ir bieza un vienmērīga.
 Karstu džemu pilda sterilās burkās un aizvāko ar steriliem vākiem.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.