Divas sātīgu un sildošu zupu receptes - abas ir uz gaļas bāzes, bet vienai klāt bietes, otrai - skābenes. Ziemā var izmantot konservētas vai saldētas skābenes. Svaigās skābenes būs stiprākas par konservētajām. Zaļajam broščam jābūt mazliet skābenam, tāpēc pievienots kefīrs (var izmantot arī rūgušpienu).
Ukraiņu borščs
Sastāvdaļas
- 1 kg liellopa gaļas
- 0,5 kg cūkgaļas
- 2 vidējas galda bietes
- neliela svaiga kāposta galviņa
- 2 sīpoli
- 2 burkāni
- 6 kartupeļi
- ķiploks
- 1 tējkarote tomātu pastas
- melnie, sarkanie pipari, lauru lapas, sāls
- sviests
- speķa ādiņa
- etiķis pēc garšas
Pagatavošana
Aukstā ūdenī liek gaļu, veselu bieti, sīpolu un vāra vienu stundu.
Tikmēr uz rupjas rīves sarīvē otru bieti, burkānus un sasmalcina sīpolu. Sagatavotos dārzeņus apcep sviestā. Cepšanas beigās pievieno tomātu pastu. Pieber sāli un piparus.
No buljona izņem gaļu, katlā liek sagrieztus kartupeļus un svaigos kāpostus. Pēc 5 minūtēm pievieno sacepumu no pannas, piparus un lauru lapas, kā arī gabaliņos sagriezto gaļu.
5 minūtes pirms vārīšanas beigām zupā iemet speķa ādiņu, kas ierīvēta ar smalki sagrieztiem ķiplokiem.
Etiķi zupai katrs pievieno pats pēc garšas, taču var iztikt arī bez tā. Aukstā laikā (pēc nosalšanas) pirms sātīgā boršča iesaka iedzert degvīnu. Tas pastiprina viruma garšas nianses.
Zaļais borščs
Sastāvdaļas
- 500 g cūkas ribiņu
- 5 kartupeļi
- 1–2 burkāni
- 1–2 sīpoli
- 1 paprika
- 3 olas
- 300 ml kefīra
- 4 smaržīgo piparu graudi
- 2 lauru lapas
- saišķis skābeņu
- svaigas dilles, pētersīļi, lociņi
- sāls, pipari
- krējums
Pagatavošana
Cūkgaļas ribiņas liek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra. Noputo. Pievieno laurlapas, piparus un vāra, līdz gaļa gatava. To izņem, noliek atdzist.
Buljonu nokāš un lej atkal katlā, pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus. Uz pannas sacep smalki sagrieztus sīpolus, burkānus (var arī sarīvēt) un sagrieztu papriku. Pievieno katlā pie kartupeļiem un uz lēnas uguns vāra, līdz tie mīksti.
Zupā iemaisa pirms tam novārītas un sagrieztas olas, sasmalcinātus zaļumus un skābenes. Pielej kefīru, pēc garšas pieber sāli, piparus un uzvāra. Borščam ļauj mazliet pastāvēt.
Pasniedz ar ribiņas gabalu un krējumu.