Izskata ziņā brokolis vairāk līdzinās ziedkāpostam, lai gan tā galviņa nav tik blīva. Brokoļa galviņa šķiet salikta no mazmazītiņiem zaļas vai pat violetas krāsas pumpuriņiem. Tie zaļie aug arī Latvijā, bet rūsgani violetie ir ārzemnieki.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 250 g brokoļu 

  • 1 neliels cukīni

  • 1 sīpols

  • 1 ķiploka daiviņa

  • 1 ēdamkarote sviesta

  • 300 ml dārzeņu buljona
  • 150 ml saldā krējuma

  • 3 ēdamkarotes lobītu saulespuķu sēklu 

  • šķipsna kaltēta bazilika, raudenes

  • sāls, pipari 

  • citrona sula

  • Vusteršīras mēce

  • svaigi zaļumi 


Pagatavošana

Brokoļus noskalo, nosusina, sadala rozetēs. Nomizo un sīki sakapā sīpolu, ķiplokspiedē izspiež ķiploka daiviņu. Katliņā uzkarsē sviestu un apcep sīpolu, līdz gabaliņi caurspīdīgi, pieliek ķiploku. Pievieno brokoļu rozetes un īsu brīdi pasautē. Pielej buljonu un vāra 5–8 minūtes. 


Tikmēr nomizo cukīni, pārgriež uz pusēm, sagriež plānās šķēlītēs. Tās liek zupā un nedaudz pavāra (2–3 minūtes). 

Sablendē, bet dažas brokoļu rozetes atstāj dekorēšanai. 

Iemaisa saldo krējumu un kaltēto baziliku, raudeni, pēc garšas pievieno sāli, maltus melnos piparus, citrona sulu un Vusteršīras mērci. 


Zupai pārkaisa svaigi sagrieztus zaļumus: pētersīļus, citronmētru, kressalātus, zirņu dīgstus. Pārkaisa ar saulespuķu sēkliņām. 


Padomi!


Kā apēst brokoli


  • Salātos svaigā veidā. Izcili spilgtā zaļā krāsa padara ēdienu vizuāli ļoti baudāmu. Tos sarīvē un pārlej ar vieglu jogurta mērci, pievieno papriku, gurķus, tomātus, ziedkāpostus. 

Brokoļi.
  • Brokoļus īsu brīdi vāra sālsūdenī un strauji atdzesē aukstā ūdenī – tā tie saglabās kraukšķīgumu un košo krāsu. Vārītiem brokoļiem pārkaisa sarīvētu sieru.

  • Brokoļus var sutināt vokpannā nelielā eļļas daudzumā, pievienojot mazliet ūdens. Tie būs gatavi jau pēc 5–7 minūtēm. 

  • Sautējumā brokoļus gatavo kopā ar jaunajiem kartupelīšiem, zirnīšiem, burkāniem, ziedkāpostiem, pupiņu pākstīm. 

  • Brokoļu krēmzupas pagatavošanai var izmantot brokoļu stublājus, bet ziedkopas sarīvēt salātos. Pievieno kartupeļus, saldo krējumu un sablendē. 

  • No garšvielām brokolis draudzējas ar pipariem un muskatriekstu.
  • Brokoļus arī var konservēt un sasaldēt.


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.