Saldo kartupeli būtu vēlams iekļaut ēdienkartē ne vien tā interesantās garšas dēļ. Tie patiešām ir saldeni – starp burkānu un ķirbi, tos var gatavot dažādos veidos: gan sautējumos un zupās, gan salātos un pat desertos.

Uzturvērtības ziņā batātes jeb saldie kartupeļi pārspēj parastos kartupeļus, jo satur daudz šķiedrvielu, dzelzs un kalcija, minerālvielas, provitamīnus un vitamīnus. Svarīgākās vielas šajos dārzeņos ir C, A, B6 vitamīns, kālijs un dzelzs.

Batāšu mafini (12 gabalu)

Sastāvdaļas

  • 230 g kviešu miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 100 g sautētu batāšu masas
  • 130 g skābā krējuma (vai kefīra, vai bezpiedevu jogurta)
  • 70 g sviesta vai augu eļļas
  • 50 g cukura
  • 2 olas
  • naža gals sāls
  • šķipsna vaniļas cukura
  • rīvēta apelsīna vai citrona miziņa

Pagatavošana

Sajauc visas sastāvdaļas. Miltus pievieno pakāpeniski, jo no tiem atkarīgs, vai mīkla būs biezāka vai šķidra. Aromātam pierīvē apelsīna vai citrona miziņu, var pievienot arī mazliet sulas.

Izteiksmīga garša tiks iegūta, ja mīklai pievienos piparkūku garšvielu maisījumu. 

Mafiniem var uzkaisīt mandeļu skaidiņas, pievienot riekstus.

Mīklu pilda silikona formiņās (līdz pusei), kuras pēc tam liek metāla pannā ar iedobēm. Cep cepeškrāsnī 180 ⁰C aptuveni 35 minūtes.

Padoms

Ja saldos kartupeļus grib izmantot biezeņos, krēmzupās un desertos, tos vispirms izcep.  Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 °C, plātī ieklāj cepampapīru un veselus saldos kartupeļus (pirms tam tos rūpīgi nomazgājot) ar visu mizu. Miziņu sadursta ar dakšiņu. 

Batātes var gatavot dažādos veidos: gan sautējumos un zupās, gan salātos un pat desertos.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.