Zivis vajadzētu iekļaut ēdienkartē, jo satur daudz olbaltumvielu un dzelzs, bet maz kaloriju un krietni mazāk tauku nekā lielākā daļa gaļas.
Sastāvdaļas 4 porcijām
- 400 g butes vai asara filejas
- 1 ola
- 2 ēdamkarotes sviesta vai margarīna
- 2 ēdamkarotes kviešu miltu
- 2 ēdamkarotes rīvmaizes
- šķipsna maltu melno piparu
- 1 tējkarote sāls
Mērcei:
- 500 g sarkano sīpolu
- 50 g mārrutku
- 2 ēdamkarotes sviesta vai margarīna
- 100 ml dārzeņu buljona (buljona kubiņš + ūdens)
- 4 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
- 1–2 ēdamkarotes cukura
- pustējkarote sāls
Pagatavošana
Zivīm uzbārsta sāli un piparus. Saputo olu. Tad zivis apviļā miltos, olā un rīvmaizē. Atstāj uz brīdi, lai rīvmaizes apvalks labāk pieliptu.
Mērcei sīpolus sasmalcina un kopā ar mārrutkiem viegli apbrūnina. Pievieno buljonu un vāra 10–15 minūtes. Pielej sarkanvīna etiķi, pieber cukuru un sāli.
Pannā uzkarsē sviestu un liek cepties zivi. Cep vidējā temperatūrā no abām pusēm aptuveni 4 minūtes. Tad pārlej mērci.
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.
Der zināt!
- Treknās zivis – siļķe, skumbrija, lasis un forele – ir lielisks omega-3 taukskābju un B12 vitamīna avots.
- Kūpinātās zivīs garšas uzlabošanas nolūkā ir daudz sāls, tāpēc cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens, tās vajadzētu ēst reti vai pat atteikties no tām.
- Zivju pirkstiņi ir izplatīts saldētas pārtikas produkts, kas satur daudz tauku. Lai samazinātu tauku saturu, tos var cept cepeškrāsnī, nevis eļļā, bet garšas bagātināšanai izmantot citronu.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu