Klasiskās omletes pamatrecepti var papildināt ar piedevām pēc savas gaumes – ar sieru, šķiņķi, dārzeņiem vai ko citu.
Olu kultenis ar sieru
Sastāvdaļas 1 porcijai
- 2 olas
- 1 ēdamkarote sviesta
- 100–150 g Parmas siera
- lociņi
- sāls, pipari
Pagatavošana
Sieru sagriež ar dārzeņu mizotāju. Lociņus sīki sakapā. Lielā katlā uzkarsē ūdeni. Ieliek tajā mazāku katlu, lai tā dibens skar ūdeni, bet ūdens tajā neiekļūst.
Olas iesit bļodā. Uzbārsta sāli un piparus, tad ar dakšiņu kuļ, līdz olu baltums un dzeltenums veido viendabīgu masu.
Sviestu sagriež mazos gabaliņos, liek mazajā katlā un pievieno sakultās olas.
Uzkarsē un maisa ar koka karoti. Masa drīz sāk sabiezēt.
Rūpīgi maisa, lai tā nepielīp pie katla dibena. Kad masa mainījusi krāsu un kļuvusi bāli dzeltena, to pārliek šķīvī. Pārklāj ar siera šķēlēm un uzbārsta lociņus.
Vispārīgi ieteikumi omletes cepšanā
- Lai omlete izdotos garšīga, jāatceras dažas svarīgas lietas. Tā būs maiga un čagana, ja miltus vispirms rūpīgi samaisa ar šķidrumu un tikai pēc tam pievieno sakultas, taču neputotas olas. Ja omlete cepšanas laikā met kūkumu vai salūst, mīklai vēl jāpievieno nedaudz šķidruma. Sviests omletei piešķir sevišķi patīkamu garšu, taču mēdz strauji piedegt.
- Omletes garšu var uzlabot arī šādi: uz naža gala uzdur sviesta piciņu un ar to apziež tikko izceptu omleti. Ja pievieno sieru, to var likt klāt olu masai vai uzbārstīt tikko izceptai omletei un ļaut, lai tas pamazām izkūst.
- Omletes cepšanai ieteicams izmantot pannu ar nepiedegošu virsmu. Mīklu lej pannas vidū, tad šūpojot izpludina pa visu pannu.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.