Senatnē, kad sviesta bija maz, saimnieces tam pievienojušas kaņepju masu. Katra saimniece produktu attiecības izvēlējusies pēc savas garšas un rocības. Atbilstīgs arī bija ēdiena nosaukums: bada sviests, melnais sviests, grūslis...
Mūsdienās kaņepju sviests atkal celts godā, bet nu jau kļuvis par delikatesi. Aizvien ir cilvēki, kuriem garšo šis produkts un kuri to izvēlas iegādāties. Latvijā piensaimnieku kooperatīva sabiedrība Straupe ir vienīgā, kas 29 gadus ražo sviestu ar kaņepēm, un tas tiek uzskatīts par delikatesi. Laika gaitā arī saglabāta nemainīga receptūra (80% saldkrējuma sviesta, 20% kaņepju masas un sāls) un ražošanas metode.
Lai Straupes sviests ar kaņepēm vēl vairāk ienāktu mūsu ikdienas ēdienkartē, tā izmantošana dažādos ēdienos tiek mācīta arī jaunajiem pavāriem skolās.
Kā iegūst kaņepju masu
Kaņepju masas iegūšanai izmanto seno pārtikas produktu ieguvei izmantoto sējas kaņepju šķirni ‘Adzelvieši’.
Šīs šķirnes kaņepju sēklas ir vērtīgas, jo satur līdz 35% eļļas, daudz olbaltumvielu, kā arī šķiedrvielas.
Nogatavojušās izkultās un izžāvētās kaņepju sēklas, nepārtraukti maisot, karsē čuguna katlā uz malkas plīts. Pēc tam sēklas izber uz lina dvieļiem, lai atdziest, un gaļasmašīnā izmaļ četras reizes. Tā tiek iegūta gandrīz melna, eļļaina, aromātiska masa.
Uzkoda ar rudzu maizi un biezpienu
- rudzu maize
- biezpiens
- Straupes sviests ar kaņepēm
- dārzeņi rotāšanai
No rudzu maizes izspiež medaljonus, uz pannas viegli apgrauzdē un atdzesē. Virsū liek biezpienu, kas rūpīgi samaisīts ar sviestu ar kaņepēm. Rotā ar dārzeņu gabaliņiem.
Baltmaizes uzkoda
- baltmaize
- Straupes sviests ar kaņepēm
- gurķis rotāšanai
- biezpiens
No baltmaizes izspiež medaljonus un uz pannas apgrauzdē brūnus. Ar konditorejas maisiņu uzspiež saputotu Straupes sviestu ar kaņepēm. Rotā ar svaiga gurķa strēmelītēm. Cita versija – sviestam ar kaņepēm var piejaukt, piemēram, biezpienu.
Kartupeļu uzkoda ar kaņepju sviestu
- kartupeļi
- Straupes sviests ar kaņepēm
- jāņusiers
- sīpolloki
Izvāra kartupeļus ar visu mizu, atdzesē, nomizo un sagriež šķēlēs. Ar konditorejas maisiņu tām uzspiež saputotu Straupes sviestu ar kaņepēm. Rotā ar sarīvētu jāņusieru un sasmalcinātiem lociņiem.
Siera kraukšķi ar kaņepju sviestu
- Straupes sviests ar kaņepēm
- jāņusiers
- milti
Straupes sviestu ar kaņepēm un miltus saberž smilšveidīgā masā, pievieno sarīvētu jāņusieru un samīca viendabīgā masā. Mīklu sadala uz pusēm. No pirmās daļas veido garenas, cilindriskas standziņas un cep cepeškrāsnī gatavas. Otro mīklas daļu plāni izveltnē, liek uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs, un cep kraukšķus.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.