Mūsdienās kaņepju sviests atkal celts godā, aizvien ir cilvēki, kuriem garšo šis produkts un kuri to izvēlas iegādāties.
Latvijā piensaimnieku kooperatīva sabiedrība Straupe ir vienīgā, kas 29 gadus ražo sviestu ar kaņepēm, un tas tiek uzskatīts par delikatesi. Laika gaitā arī saglabāta nemainīga receptūra (80% saldkrējuma sviesta, 20% kaņepju masas un sāls) un ražošanas metode.
Lai Straupes sviests ar kaņepēm vēl vairāk ienāktu mūsu ikdienas ēdienkartē, tā izmantošana dažādos ēdienos tiek mācīta arī jaunajiem pavāriem skolās.
Pildītas kartupeļu kroketes
Sastāvdaļas
- kartupeļi
- Straupes sviests ar kaņepēm
- olas
- jāņusiers
- sāls
- muskatrieksts
- zaļumi
- rīvmaize
- taukviela cepšanai
Pagatavošana
Izvāra kartupeļus un sastampā biezenī. Karstam biezenim pievieno Straupes sviestu ar kaņepēm, olu dzeltenumus, sāli, muskatriekstu, zaļumus. Sadala vienāda lieluma lodītēs, katrā ieliek jāņusiera kubiņu un veido apaļu formu. Panē olu baltumā, rīvmaizē un cep lielā taukvielu daudzumā gaiši brūnas.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem