Kartupeļu ēdieni īpaši iecienīti ir gada aukstajos mēnešos. Kaut tie labi garšo gan vārīti, gan cepti, reizēm gribas pagatavot kaut ko neierastāku.

Reklāma

Kartupeļu sacepums franču gaumē

Sastāvdaļas

  • 400 g kartupeļu
  • 1 sīpols
  • 50 ml dārzeņu buljona
  • 50 g piena
  • 1 tējkarote sviesta
  • sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana

Kartupeļus un sīpolu nomizo, sagriež plānās ripiņās. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 oC. Seklā karstumizturīgā veidnē liek kārtām kartupeļu un sīpolu ripiņas. Katru kārtu pārkaisa ar pipariem un sāli.

Buljonu samaisa ar pienu un pārlej kartupeļiem. Virsū liek mazas sviesta piciņas. Veidni pārklāj ar foliju, ievieto cepeškrāsnī un kartupeļus cep 30 minūtes. Tad noņem foliju un cep vēl 30 minūtes, līdz kartupeļi izcepušies mīksti.

Vispārīgi ieteikumi kartupeļu pagatavošanā

  • Pavasarī kartupeļus liek vārīties aukstā ūdenī, lai atbrīvotos no solanīna – dzīvam organismam kaitīgas vielas, kas kartupeļos attīstās asnu dīgšanas periodā.
  • Vārot nomizotus vecos kartupeļus, pielej mazliet piena. Kartupeļi kļūs gaišāki, un uzlabosies to garša.
  • Kartupeļus vāra uz mērenas uguns, tad tie izvārās vienmērīgāk.
  • Gatavojot kartupeļu biezeni, masai pievieno verdošu pienu, jo auksts piens biezeni padara ķepīgu, pelēku.
  • Ja kartupeļi nebūs izvārījušies mīksti, gatavojot biezeni, tā garša tiks sabojāta.
  • Ja izvārītos kartupeļus biezenim kuļ ar mikseri, sanāks ķīselim līdzīgs ēdiens, nevis biezenis.
  • Ja biezenim pievieno nedaudz sviesta, ēdiens būs daudz gardāks.
  • Pieliekot biezenim apceptus sīpolus vai sēnes, sanāks pamatēdiens, kam nevajadzēs piedevu. 
Kartupeļi ar dillēm.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.