Šķeltie zirņi, tāpat kā citi pākšaugi, ir bagātīgs olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. To novērtējuši tie, kuri uzturā neiekļauj gaļu vai to lieto salīdzinoši maz. Zirņu sastāvā ir arī antioksidanti un B grupas vitamīni, dzelzs, magnijs, kālijs, cinks un citas vērtīgas vielas.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 1 glāze šķelto zirņu
  • 3 kartupeļi
  • 1 burkāns
  • 1 sīpols
  • 5 mednieku desiņas
  • zaļumi pēc izvēles
  • garšvielas pēc izvēles
  • sāls

Pagatavošana

Zirņus iemērc uz vairākām stundām. Tad ieber katlā, uzlej ūdeni un vāra 30 minūtes, pastāvīgi noputojot. Kad putas vairs neparādās, pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus.

Sīpolus un burkānus sagriež un apcep. Kad tie mīksti, pievieno gabaliņos sagrieztas mednieku desiņas un apcep. 

Apceptos dārzeņus un desiņas liek katlā pie zirņiem un kartupeļiem. 

Pieber garšvielas un sāli, vāra vēl dažas minūtes. Pasniedzot zupai uzbārsta sasmalcinātus zaļumus.

Der zināt!

  • Iepriekš neizmērcēti šķeltie zirņi gatavosies ilgāk.
  • Vārot šķeltos zirņus, sāli pievieno, kad tie jau mīksti, – ja pievieno vārīšanās sākumā, tie ilgāk jāvāra līdz gatavībai.
Šķeltie zirņi.