Ļoti sātīgs ēdiens, īpaši piemērots pēc garas ziemīgas pastaigas brīvā dabā.
Sastāvdaļas
- 7 kartupeļi
- 1 paciņa pērļu grūbu
- 100 g žāvētas cūkgaļas
- 100 ml piena
- 1 ēdamkarote sviesta
- 1 sīpols
- zaļumi
- sāls
Pagatavošana
Kartupeļus nomizo un izvāra mīkstus. Izvāra pērļu grūbas. Žāvēto cūkgaļu sagriež kubiņos un apcep kopā ar sagrieztiem sīpoliem.
Kad kartupeļi izvārījušies, tos nokāš, pievieno sviestu, uzsildītu pienu un samīca biezenī.
Tam pievieno izvārītās grūbas, apcepto cūkgaļu un sīpolus, visu samaisa.
Liekot šķīvjos, uzbārsta zaļumus. Pasniedz ar svaigiem salātiem.
Vispārīgi padomi kartupeļu gatavošanā
- Pavasarī kartupeļus liek vārīties aukstā ūdenī, lai atbrīvotos no solanīna – dzīvam organismam kaitīgas vielas, kas kartupeļos attīstās asnu dīgšanas periodā.
- Vārot nomizotus vecos kartupeļus, pielej mazliet piena. Kartupeļi kļūs gaišāki, un uzlabosies to garša.
- Kartupeļus vāra uz mērenas uguns, tad tie izvārās vienmērīgāk.
- Gatavojot kartupeļu biezeni, masai pievieno verdošu pienu, jo auksts piens biezeni padara ķepīgu, pelēku.
- Ja kartupeļi nebūs izvārījušies mīksti, gatavojot biezeni, tā garša tiks sabojāta.
- Ja izvārītos kartupeļus biezenim kuļ ar mikseri, sanāks ķīselim līdzīgs ēdiens, nevis biezenis.
- Ja biezenim pievieno nedaudz sviesta, ēdiens būs daudz gardāks.
- Pieliekot biezenim apceptus sīpolus vai sēnes, sanāks pamatēdiens.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.