"Šī noteikti ir pārpilnības kūka, jo, tikai izvēloties labas sastāvdaļas, tā izdodas aromātiska un garda. Ziemassvētku kūkā ir īsts sviests, daudz riekstu un augļu, tā bagātīgi piesūcināta ar brendiju vai rumu. Tas ir gluži kā rituāls. Gabaliņš šī aromātiskā kēksa ir lieliska dāvana draugiem, kolēģiem,” stāsta Zane Kļaviņa, kura saviem draugiem mēdz dāvināt pašas gatavotus kārumus.

Reklāma

Katra saimniece Ziemassvētku kūkai izmanto nedaudz atšķirīgus riekstus un žāvētos augļus un garšvielu kombināciju, zina teikt Zane. 

Bet vajag ļoti daudz dažādu žāvētu augļu – vismaz kādus 1,5 kilogramus. Tos mīkstākos – tumšās un gaišās rozīnes, bumbierus, vīģes, aprikozes, persikus – uz nakti iemērc aprikožu džemā, kurā iemaisīts konjaks vai brendijs, vai rums. No miltiem, sviesta, cukura un ūdens pagatavo smilšu mīklu. Nākamajā rītā izmērcētajiem augļiem pievieno riekstus (Indijas, lazdu, valriekstus, mandeles) un visu iejauc mīklā. Masu liek kēksa formās un cep (drīzāk žāvē) cepeškrāsnī 120 grādos 3–4 stundas. 

“Es savā cepeškrāsnī vienā reizē varu ielikt četras formiņas,” piebilst Zane. Jau atdzisušu kēksu ietin marlītē, kas piesūcināta ar stipru alkoholisko dzērienu, un glabā ledusskapī, laiku pa laikam apslakot ar stipro dzērienu. 

Sastāvdaļas

  • 200 g sviesta
  • 180 g kviešu miltu
  • 100 ml medus
  • 150 g brūnā karamelizētā cukura
  • 120 g apelsīna vai ingvera ievārījuma
  • 50 ml apelsīna sulas
  • 50 ml ruma (vai konjaka)
  • 5 olas
  • 2 ēdamkarotes rīvētu apelsīna miziņu

Pagatavošana

Augļu kūku sāk gatavot iepriekšējā vakarā. Žāvētos augļus nomazgā un smalki sagriež. Riekstus sakapā. Tos aplej ar brendiju un atstāj uz nakti ievilkties. Apelsīnam norīvē miziņu (bet ne balto daļu, jo tā var padarīt ēdienu rūgtu) un izspiež sulu. 

Sagatavo garšvielu maisījumu. Lai kūka būtu aromātiskāka, vislabāk tās samalt kafijas dzirnaviņās, nevis izmantot garšvielu pulverus. 

Putojamā traukā mīkstu sviestu sakuļ ar medu, pieber brūno cukuru un turpina putot. Pakāpeniski piesit olas un turpina putot, līdz cukurs izkusis un masa izteikti gaisīga. 

Atsevišķā bļodā miltus sajauc ar cepamo pulveri, garšvielām, sāli un iecilā sakultajā olu masā. Pievieno brendijā uzbriedinātus augļus un riekstus, sukādes, apelsīna miziņu un sulu, arī ievārījumu. Rūpīgi samaisa. 

Mīklu lej kēksa veidnē, kas ieziesta ar sviestu vai izklāta ar cepampapīru. Cep cepeškrāsnī 150 °C aptuveni 1,5 stundas. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti – ja mīkla nelīp klāt, ir gana cepts. Kūku izņem no veidnes, kad tā pilnībā atdzisusi.

Kūku cieši ietin brendijā samitrinātā marles gabaliņā, pēc tam – pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī. Reizi piecās dienās kūku attin, marli vai dvielīti atkārtoti piesūcina ar brendiju un noliek atpakaļ ledusskapī. Būtu labi, ja līdz Ziemassvētkiem kūku ar brendiju piesūcinātu 2-3 reizes.

Pirms celšanas galdā kūku var dekorēt. Pagatavo glazūru no olu baltuma un pūdercukura vai piena un pūdercukura, samaisot abas sastāvdaļas, līdz iegūta bieza masa. Uzlej glazūru un rotā ar augļiem un riekstiem. 

Ja mājās nav tik daudz dažādu garšvielu, kūkai var izmantot jau gatavo piparkūku garšvielu maisījumu.

Žāvētos augļus, sukādes un riekstus var izvēlēties pēc savas patikas un proporcijas variēt atkarībā no vēlmēm. Tas kūkas garšu nemainīs, tikai piešķirs īpašu odziņu.

Garšvielas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.