Lai nav garlaicīgi, atslodzes dienas zupai izvēlas krāsainākus dārzeņus un kāpostu dzimtas augus: galviņkāpostus, ziedkāpostus, brokoļus, Briseles kāpostus. Tajos ir savienojumi, kas vērtīgi dažādu hronisku slimību profilaksei. Ikdienā vienu pašu ziedkāpostu diez vai grauzīsim, bet zupā tas garšo lieliski.

Reklāma

Ķiploku zupa

  • 150 g ķiploku
  • 1 sarkanā paprika
  • 50 g olīvu bez kauliņiem
  • 1 sarkanā čili pāksts
  • 3 glāzes gaļas buljona
  • 4 maizes šķēlītes
  • pētersīļi
  • olīveļļa
  • sāls, pipari

Ķiplokus nomizo, daiviņas pārgriež uz pusēm. Iztīrītu papriku sagriež gabaliņos, olīvas – ripiņās, čili sasmalcina. Katliņā uzkarsē eļļu, vispirms apcep ķiploku, tad pievieno papriku, olīvas un čili, pacep dažas minūtes. Pārlej buljonu, uzvāra un turpina lēni vārīt vēl 5 minūtes. Pēc garšas pieber sāli un piparus. Zupas šķīvjos liek pa apgrauzdētai maizes šķēlei, pārlej zupu, pārkaisa sakapātus pētersīļus.

Tomātu zupa.

Tomātu zupa

  • 1 neliela kāpostgalva
  • 6 vidēji sīpoli
  • 4 tomāti (vai konservi savā sulā)
  • 2 zaļās paprikas
  • 1 burkāns
  • 2–3 ķiploka daiviņas
  • selerijas kāti
  • saišķītis pētersīļu
  • dilles

Visas sastāvdaļas sagriež nelielos gabaliņos, uzlej aukstu ūdeni tā, lai pārklāj dārzeņus. Vāra uz nelielas uguns 15–20 minūtes. 

Svarīgi neļaut dārzeņiem pilnībā izvārīties. Ja tie ir nedaudz kraukšķīgi, tie saglabā aromātu un nezaudē garšas īpašības.

Zupu var ēst, cik grib un kad grib, – gan aukstu, gan uzsildītu.

Puravu zupa

  • 1,5 l ūdens
  • 1 kg puravu
  • 500 g burkānu
  • 500 g tomātu
  • timiāna zariņš

Vāra 20 minūtes, nepievienojot sāli. Buljonu izdzer, dārzeņus apēd, uzslakot mazliet olīveļļas, citrona sulas, pievienojot mazliet sinepju un maltus melnos piparus.

Ziedkāpostu un brokoļu zupa

  • ziedkāposts
  • brokolis
  • kabacis vai cukīni
  • šampinjoni
  • 3 burkāni
  • 2 tomāti
  • 2 ķiploka daiviņas
  • sīpols
  • čili
  • zaļumi (obligāti koriandrs!)
  • sāls, pipari

Katlā uzvāra ūdeni, pievieno smalki sagrieztu sīpolu, sasmalcinātas ķiploka daivas, čili, nomizotus tomātus. Kad buljons pavārījies aptuveni 5 minūtes, pievieno burkānus un vāra, līdz tie pusmīksti. Tad pieliek pārējās zupas sastāvdaļas (ziedkāpostu, brokoli, kabaci, šampinjonus) un vāra, līdz dārzeņi un sēnes mīksti.

Pasniedzot zupai pievieno sasmalcinātus zaļumus.

Kāpostu zupa.

Kāpostu zupa

  • kāpostgalva
  • 6 vidēji sīpoli
  • 2–3 tomāti (var būt konservēti)
  • 2–3 paprikas
  • neliela selerijas sakne

Dārzeņus sagriež, pārlej ar ūdeni. Vāra uz straujas uguns 10 minūtes, tad liesmu samazina un pasautē, līdz dārzeņi mīksti.

Zupas garšu uzlabo un maina ar garšvielām – pipariem vai kariju, var pievienot tomātu mērci. Var pielikt dārzeņu buljona kubiņu.

Padoms atslodzei

Tie, kas grib zaudēt dažus kilogramus liekā svara, stingri ievēro noteiktu ēšanas plānu.

  • 1. diena – ēd tikai zupu un augļus. Drīkst ēst jebkurus augļus, izņemot banānus. Dzer nesaldinātu tēju, dzērveņu sulu, ūdeni.
  • 2. diena – ēd zupu, cik gribas, papildus var ēst dārzeņus: svaigus, sautētus, grilētus, konservētus, bet ne pupas, zirņus, kukurūzu. Šajā dienā var atļauties arī eļļā ceptus kartupeļus. Dzer ūdeni.
  • 3. diena – zupa un dienas ritumā augļi un dārzeņi. Ūdens.
  • 4. diena – zupa un augļi, un dārzeņi. Šajā dienā drīkst izdzert dažas glāzes liesa piena un apēst trīs banānus. Dzer ūdeni.
  • 5. diena – zupa, zupa, zupa... Taču atļauta arī vārīta liellopa vai vistas gaļa, tomāti. Ūdens.
  • 6. diena – zupa, vārīta liellopa gaļa un dārzeņi, cik vēlas. Lai arī zupa jau apnikusi, to vēlams ēst vismaz reizi dienā. Dzer ūdeni.
  • 7. diena – zupa + vārīti rīsi, augļu sulas, dārzeņi. Rīsus var pievienot arī zupai vai sagatavot kopā ar dārzeņiem. Dzer ūdeni.

Septiņās dienās zupu ēd ikreiz, kad jūtams izsalkums. No minētajām sastāvdaļām variējot zupas vienam ēdējam pietiks trim dienām.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.