No kāpostiem gatavota maltīte vienmēr būs garšīga, sātīga, vitamīniem un minerālvielām bagāta. Nu jau kādu laiku veikalu plauktos pieejama šāgada kāpostu un ziedkāpostu raža, kas pie mums atceļojusi no ārvalstīm. Taču drīz varēsim ēst arī Latvijā izaugušos.
Kāposti ir vieni no pilnvērtīgākajiem un vienlaikus pieejamākajiem dārzeņiem. Tie ir uzturvielām bagāti: satur C un K vitamīnu, B grupas vitamīnus, karotīnu, kalciju, dzelzi, kāliju un magniju. Kāposti piegādā organismam minerālvielas, kas nodrošina atbilstīgu sārmu un skābju līdzsvaru. Tie satur maz kaloriju, tajos ir nedaudz olbaltumvielu un ogļhidrātu. Kāpostos nav tauku, toties kāpostu sula satur organiskās skābes, kas piedalās taukaudu noārdīšanā organismā un palīdz tievēt.
Svaigu kāpostu plācenīši
Sastāvdaļas
- 400 g svaigā kāposta
- 150–160 g miltu
- 3 ēdamkarotes piena
- 2 ēdamkarotes skābā krējuma
- 1 ola
- zaļumi
- sāls, pipari
- eļļa cepšanai
Pagatavošana
Svaigo kāpostu sīki sagriež, uzbārsta sāli un nedaudz sadauza ar stampiņu, lai kļūtu mīkstāki. Ja izdalās pārāk daudz sulas, to nokāš. Tad pievieno krējumu, pienu, olu, miltus, sakapātus zaļumus, piparus un samaisa.
Ja nepieciešams, vēl pievieno miltus, jo masai jābūt biezai.
Pannā uzkarsē eļļu, ņem ar karoti kāpostu masu un liek uz pannas cepties. Kad plācenīši apcepti no abām pusēm zeltaini, pasniedz ar skābo krējumu.
Kāpostu masai var pievienot arī sarīvētu burkānu.