Receptē izmantots svaigs lasis, kura filejas, salikot tās kopā, iemarinē uz 24 stundām.
Sastāvdaļas
- 2 ēdamkarotes nesālīta mīksta sviesta
- 8 kartupeļi
- 300 g presēta laša ar dillēm
- 1 sīpols
- 1 maza diļļu buntīte
- 3 olas
- 400 ml piena
- 1 tējkarote sāls
- ½ tējkarotes maltu balto piparu
Presētajam lasim
- 6 ēdamkarotes jūras sāls
- 6 ēdamkarotes cukura
- 6 ēdamkarotes sasmalcinātu diļļu
- 2 ēdamkarotes brendija
- 1 tējkarote svaigi maltu melno piparu
- 1 maza vai ½ liela laša filejas
Pagatavošana
1. Sāli, cukuru, sasmalcinātas dilles, brendiju, maltus melnos piparus savieno bļodiņā un samaisa. Ar iegūto garšvielu maisījumu pārklāj abas laša filejas puses.
Filejas gabalus saliek kopā tā, lai ādas puses ir uz āru un veidojas vesela zivs.
Savienotās filejas ietin folijā.
2. Folijā ietīto lasi liek garenā cepamajā formā, uzliek dēlīti un noslogo. Trauku liek ledusskapī uz 12 stundām. Tad lasi apgriež uz otriem sāniem, noslogo un liek ledusskapī vēl uz 12 stundām. Tad marinādi noskrāpē no filejām un nosusina ar papīra dvieļiem.
3. Kartupeļus nomizo un sagriež plānās šķēlēs. Sīpolu notīra un sasmalcina. Dillēm noplēš lapiņas un sasmalcina.
4. Cepeškrāsni uzsilda līdz 200 °C. Cepamo formu ieziež ar sviestu, ieklāj pusi kartupeļu šķēlīšu. Liek laša filejas, pārkaisa ar sasmalcinātu sīpolu, pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm un nobeidz ar otru pusi kartupeļu šķēlītēm.
5. Olas sakuļ ar pienu, sāli un maltiem pipariem, tad pārlej pāri kartupeļiem un lasim. Pa virsu saliek mazas sviesta piciņas. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 1 stundu, līdz kartupeļi ir mīksti.
6. Gatavo presētā laša sacepumu pasniedz nekavējoties. Pievieno vienkāršu diļļu un saldā krējuma mērci.
Diļļu mērcei
Pannā uzkarsē 25 ml zivju buljona vai baltvīna un pievieno 1 nelielu notīrītu un sasmalcinātu sīpolu, karsē, līdz šķidrums uzvārās, tad pievieno 100 ml saldā krējuma un atkārtoti uzvāra. Iemaisa 1 ēdamkaroti sasmalcinātu diļļu. Pievieno sāli, maltus piparus, mērci samaisa un pasniedz.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.