Kad uz šķīvja gribas ko sulīgu, svaigu un vitamīniem bagātu, laba izvēle ir Ķīnas kāposts. No tā pagatavoti salāti ir laba piedeva pusdienās, lieliskas vakariņas.

Reklāma

Ķīnas kāposts ir demokrātisks cenas ziņā, tas ir labs pamats jebkuriem svaigajiem salātiem. Šim kāpostam ir vērtīga īpašība uzņemt sevī citu produktu garšas, ar kuriem tas salikts kopā, bet tajā pašā laikā spēj saglabāt savu saldskābo, arī kraukšķīgumu. Ķīnas salāti nerada smaguma sajūtu kuņģī. Šajās lapās ir gana daudz ūdens, kā jebkurā salātā, daudz C vitamīna, mazāk A, K un B6 vitamīna, no minerālvielām ir kālijs, kalcijs, magnijs un dzelzs. 

Uzziņa

  • Ķīnas kāpostiem vislabāk piestāv saldskābas salātu mērces, sojas mērce, grauzdētu ķirbju un sezama eļļa, bet salāti no šiem kāpostiem sader teju ar visām mērcēm: skābo krējumu, majonēzi, eļļu un etiķi.

  • Šīs kraukšķīgās lapas labi sader ar ingveru, čili un melnajiem pipariem, ķiplokiem un sīpoliem, lociņiem. 


Ķīnas kāpostu var pasniegt ne tikai salātos svaigā veidā, bet arī sautētus un ceptus, tie lieliski iederas siltajos ēdienos, piemēram, pie zupām, sautējumiem, kāpostu tīteņos.


  • Pie siltajiem ēdieniem sasmal­cinātu Ķīnas kāpostu pievieno gatavošanas beigās, tā uzlabojot ēdiena struktūru un garšu. 

  • Pie sautētas vai ceptas gaļas pasniedz Ķīnas kāposta lapas, kas izsutinātas gaļas cepšanas mērcītē. 

  • Ķīnas kāpostā ir ļoti maz kaloriju, ja to pagatavo kopā ar citiem dārzeņiem un pārlej ar bezpiedevu jogurta mērci, – sanāk ideāla maltīte tievētājiem.

No Ķīnas kāposta var pagatavot daudz dažādu garšīgu salātu, piedāvājam trīs atšķirīgus variantus. 


Ar pavasara zaļumiem


Ar pavasara zaļumiem.


• 200 g Ķīnas kāposta


• sauja jauno gārsu lapiņu


• puse saujas pieneņu lapiņu


• puse saujas skābeņu


• 2 ēdamkarotes sasmalcinātu lociņu


• 100 ml 15% skābā krējuma


• pustējkarote sāls


• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu



Ķīnas kāpostu sīki sagriež. Gārsu, pieneņu un skābeņu lapiņas nomazgā un nosusina (salātu žāvētājā vai izklājot uz papīra dvieļa). Jaunās lapiņas sīki sagriež. Visu saliek bļodā, uzlej krējumu, uzkaisa sāli un piparus. Samaisa un uzreiz pasniedz, citādi atsulojas.


Ar sieru un tomātiem



Ar sieru un tomātiem.

• 100 g Ķīnas kāposta


• 100 g siera


• 2 lieli tomāti


• 75 ml vieglas majonēzes


• pusēdamkarote sojas mērces


• pustējkarote cukura


• ⅓ tējkarotes sāls


• ¼ tējkarotes maltu melno piparu


• šķipsna asās paprikas



Ķīnas kāpostu ļoti smalki sagriež. Sieru un tomātus sagriež kubiņos. Majonēzi sajauc ar sojas mērci, sāli, cukuru, maltiem melnajiem pipariem un aso papriku. Pārlej salātiem un samaisa. 


Ar avokado un gurķi


Ar avokado un gurķi
.


• 150 g Ķīnas kāposta


• garais gurķis


• avokado


• puse paprikas


• 2 ēdamkarotes sasmalcinātu lociņu


• 3 ēdamkarotes augu eļļas


• 1,5 ēdamkarotes citrona sulas


• 1,5 ēdamkarotes cukura sīrupa


• pustējkarote sāls


• ¼ tējkarotes maltu melno piparu



Ķīnas kāpostu sasmalcina, gurķi sagriež salmiņos. Avokado sagriež kubiņos, papriku gabaliņos. Pagatavo mērci, sajaucot eļļu ar citrona sulu un pievienojot cukura sīrupu, sāli, maltus melnos piparus. Pārlej salātiem, pievieno lociņus un samaisa. 


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.