Ziemassvētkos galdā parasti ceļam arī sautētus kāpostus, pamatīgu un latvisku ēdienu. Ko vajadzētu ievērot, lai būtu īpaši garšīgi?

Reklāma

Pieredzējusī kāpostu audzētāja un pārstrādātāja, SIA “Kāpostnīca” īpašniece Iveta Ļekūne, taujāta par to, kuri kāposti – izteikti skābi vai saldskābi – sautēšanai piemērotāki, atbild: – Mēs sautējam visvairāk ieskābušos. Tie ir pamatīgi norūguši, labās baktērijas savu darbu ir paveikušas. Tāpēc – jo skābāki, jo labāki.


Lai būtu bagātīgāka garša, viņa iesaka sautējot kāpostiem pievienot vairāk rīvētu burkānu un ķimeņu, nekā ir saēvēlētajiem. Sāli var nebārstīt, būs gana ar to, kas jau pielikts, taču ar cukuru var rīkoties devīgāk. – Lai kāpostus apbrūninātu un piešķirtu patīkamu saldumiņu, es tiem pievienoju rapšu eļļā karamelizētu cukuru. Vienmēr raugos, lai eļļa nebūtu no ģenētiski modificētiem augiem.


Brūnumu sautētiem kāpostiem piešķir arī sojas mērce, var arī pievienot medu (to dara ēdiena gatavošanas beigās, jo medum nepatīk karsēšana).


“Kāpostnīcas” ieteiktās receptes


Sautēti kāposti ar gaļu un sojas mērci


• 1,5 kg skābētu kāpostu


• Žāvēts cūkas stilbiņš vai vaidziņš


• 300 g svaiga cūkas cauraudzīša


• 2 palieli sīpoli


• 8 melno piparu graudiņi


• 1 tējkarote sojas mērces


• 1 tējkarote cukura


• Šķipsna sāls


Dziļā pannā uzkarsē eļļu vai cūku taukus, liek skābētos kāpostus, cukuru un sāli. Uz lēnas uguns cepina, kamēr kāposti maina krāsu.


Pēc tam kāpostus pārceļ pīlē, starp kārtām liekot lielos gabalos sagrieztu žāvēto un svaigo gaļu, piparu graudiņus. Pannā, kurā apcepti kāposti (to nemazgā!), ielej pāris glāžu ūdens un uzvāra. Lej pīlē, uzliek vāku un sautē cepeškrāsnī. Ik pa laikam apmaisa, jo var piedegt, un papildina ūdeni.


Kad kāposti gandrīz gatavi, pievieno divus sagrieztus sīpolus, kas apcepti uz pannas kopā ar tējkaroti cukura, tējkaroti sojas mērces un šķipsnu sāls. Pievieno kāpostiem, tad štovē mīkstus.


Štovēti kāposti.

Sautēti svaigie kāposti


• 1,5 kg svaigu kāpostu


• 100 g tauku (cūkas vai zoss) vai eļļas, vai speķa


• 200 ml baltvīna


• 2 skābi āboli


• Cukurs


• Pipari


Kāpostgalvu sagriež četrās daļās un smalki saēvelē. Katlā uzkarsē taukus vai eļļu vai sačurkstina speķi, liek kāpostus un aptuveni stundu sautē uz lēnas uguns. Tad pievieno glāzi baltvīna, cukuru un divus prāvus, nomizotus un gareniski sagrieztus ābolus. Visu sutina vēl aptuveni stundu, uzkaisa piparus un karsē, līdz kāposti gatavi. 


Ar apelsīniem


• 3 kg kāpostu


• 2–3 apelsīni


• 150 g brūnā cukura


• 3 ēdam­karotes kausētu cūku tauku vai eļļas


• 2 ēdam­karotes ķimeņu


• Sāls pēc garšas


Kāpostus liek katlā un uzlej aptuveni litru ūdens. Uzvāra. Pusstundu sautē uz lēnas uguns, tad pievieno taukvielas un ķimenes, samaisa un turpina sautēt.


Apelsīnus nomazgā, pārgriež, izspiež sulu un pievieno kāpostiem. Iemaisa cukuru, nogaršo, ja nepieciešams, pieber sāli un turpina sautēt aptuveni divas stundas. Ja vajag, papildina šķidrumu, uzmanot, lai kāposti nepiedeg.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.