Apelsīnu alnis ir variācija par ķīniešu virtuves tēmu: gaļa saldskābajā mērcē. Recepte ir ātra un ļoti vienkārša.
Sastāvdaļas
- Aļņa fileja, aptuveni 500 g
- Kartupeļu ciete un kukurūzas milti
- 1 apelsīns
- 200 g ūdens
- Sojas mērce, terijaki mērce
- Ēdamkarote ar kaudzi medus
- 3–4 ķiploka daiviņas (vidējas)
- Svaigs vai kaltēts (pulverī) ingvers
- Eļļa vai sviests cepšanai
Pagatavošana
Aļņa fileju sagriež puscentimetra biezās šķēlēs un nedaudz paklapē. Tā, lai gaļa neizjūk. Cieti sajauc ar kukurūzas miltiem. Uzkarsē pannu ar lielu eļļas daudzumu, katru gaļas gabaliņu apvārta un cep uz ātras uguns.
Kad visa gaļa sacepta, to atliek malā un gatavo mērci. Izkausē sviestu uz pannas un pievieno sasmalcinātus ķiplokus. Es izmantoju ķiploku spiežamo. Kamēr tie gatavojas, izspiež no apelsīna sulu un ielej pannā, uzreiz pievieno aptuveni 150 gramus sojas mērces, 3–4 ēdamkarotes terijaki un medu. Visu samaisa un uzreiz liek pannā gaļu. Jācenšas izkārtot gaļas gabaliņus tā, lai tie visi būtu pārklāti ar mērcei. Sildot uz lēnas uguns, jāļauj mērcei sabiezēt.
Šo ēdienu parasti pasniedz ar rīsiem, bet var iztikt ar dārzeņiem. Pārkaisa ar sezama sēklām un lociņiem vai puraviem.