Sviesta pupiņas, pākšu pupiņas, sauc, kā gribi, bet tas nu reiz ir dārzenis ar bagātīgu ražu. Dzeltenas vai zaļas pākstis – abas labas. Izdevīgs ēdiens. Ja pēc lielāko māsu – cūku pupu – gatavošanas pāri paliek liela kaudze tukšo pākšu, sviesta pupiņu pusdienas ir racionālas – apēdas ar visām pākstīm, jo tieši tajās viss labums.
Kartupeļi ar pākšu pupiņām
Sastāvdaļas
- 300 g kartupeļu
- 300 g pākšu pupiņu
- 300 g tomātu
- 2 paprikas
- 1 sīpols
- 2 ķiploka daiviņas
- dārzeņu buljons
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- rīvēts muskatrieksts, citronpipari, sāls
- svaigas dilles, majorāns, timiāns
Pagatavošana
Kartupeļus nomizo, sagriež biezās šķēlēs vai daiviņās. Pupiņu pākstīm novelk sānu dzīslu un sagriež 2–3 daļās. Sasmalcina sīpolu, ķiploku un papriku sagriež strēmelēs.
Dziļā pannā uzkarsē eļļu un viegli apcep sīpolus, ķiplokus, papriku. Pieliek kartupeļus un pupiņas. Pārkaisa garšvielas, sasmalcinātos zaļumus (majorānu, timiānu), pielej glāzi verdoša dārzeņu buljona (vai ūdens) un uzliek vāku. Sautē 15 minūtes.
Pievieno nomizotus (pirms tam noblanšē) un daiviņās sagrieztus tomātus, sāli un sautē 5–7 minūtes.
Ja sautējums par šķidru, noņem vāku, lai iztvaiko liekais šķidrums.
Pasniedzot uzkaisa sasmalcinātus zaļumus.
Zaļās pupiņu pākstis ar tomātiem
Sastāvdaļas
- 500 g pākšu pupiņu
- 200–300 g tomātu
- 1 sīpols
- 1 paprika
- 2 ķiploka daiviņas
- čili pipars
- malti melnie un sarkanie pipari
- sāls
- svaigs vai kaltēts oregano
- svaigas dilles un kinza
- olīveļļa
- dārzeņu buljons vai ūdens
Pagatavošana
Pupiņām novelk sānu dzīsliņu, sagriež 3–4 gabaliņos. Sīpolu sasmalcina, ķiploku saspiež ķiplokspiedē. Paprikai izņem sēklotni un sagriež sloksnītēs. Tomātiem novelk mizu (tos sadursta, iegremdē verdošā ūdenī). Ja lielāki, tad sagriež.
Dziļā pannā ielej nedaudz eļļas, uzkarsē un viegli (līdz zeltainumam) sacep sīpolus un ķiplokus. Pievieno paprikas strēmeles, pupiņu pākstis un maisot apcep. Pieliek dažus tomātus, pielej buljonu vai ūdeni un mazliet pasautē zem vāka.
Kad pupiņas jau pusgatavas, pieliek pārējos tomātus, piparus, oregano, sāli. Maisot sautē, līdz pupiņas mīkstas.
Lieliski sader ar rīsiem. Ja sautējumam pielikts čili, pasniedzot var iemaisīt skābo krējumu.
Padoms!
Kaltējam pākšu pupiņas
Pākšu pupiņas noskalo un nosusina, nogriež galus un sagriež 2–3 daļās. Blanšē 3 minūtes sālsūdenī, tad strauji atdzesē (ledusūdenī). Izber uz papīra dvieļa un nosusina. Kaltē 60–70 grādos 4–5 stundas.
Pirms pagatavošanas pākstis mērcē 3–4 stundas istabas temperatūras ūdenī. Pākšu pupiņas pievieno zupai, sautējumiem, sacepumiem. Izvārītas pievieno salātiem.