Kubiņi, stienīši, salmiņi, ripiņas? “Formai ir nozīme,” teic saimniece Ilga Lauciņa un piebilst, ka tas īpaši svarīgi ēdienu dekorēšanā.

Modernā pavārmāksla neatzīst nekādus sarežģītus un neparastus veidojumus: redīsu rozītes, gurķu šķēļu rozetes. Tomēr viesību saimnieces, ja vien ir laiks, uz smalki sagriezta rasola uzliek kādu dekoru, ne tikai diļļu pušķīti. Bet dažreiz pilnīgi pietiek ar trim krustiski pārliktiem maurlociņiem, lai ēdiens iegūtu šiku izskatu. 

Čakla saimniece grieķu salātiem visas sastāvdaļas sagriezīs perfekti vienādi, bet grieķu tavernas saimnieks uz šķīvja uzliks četrās daļās sašķēlētu tomātu, siera klucīti, veselas salātlapas un rupji sagrieztas sīpolu ripas.

Stienīši

Stienīši.

Griešanas tehnika tāda pati kā salmiņiem – vispirms plāksnītēs, pēc tam šķērsām stienīšos. 

Stienīši ir lielāki – 0,4–1 cm biezi un 4–8 cm gari. Tā griež kartupeļus (frī gatavošanai), svaigo gurķi (dekorēšanai).

Kubiņi

Bietes.

Kubiņos griež cietos dārzeņus. Vispirms griež vertikāli un tad horizontāli. Kubiņi var būt, sākot no 2 x 2 mm. Mazāki kubiņi derēs salātiem (rasolam) un mērcēm (salsai), lielākie – zupām, sautējumiem. Vienā ēdienā (salātos) var apvienot dažādu izmēru kubiņus.

Ripiņas

Burkāni.

Ripiņās lieliski izskatīsies apaļie dārzeņi un augļi: burkāni, redīsi, tomāti, kartupeļi, gurķi, sīpoli, paprika. Ripiņas lieliski piestāv uz sviestmaizes.

Salmiņi

Salmiņi.

Vislabāk salmiņos var sagriezt cietus dārzeņus: burkānus, kartupeļus bietes, gurķus. Dārzeņus griež plānās sloksnītēs un šķērsām sakapā. Orientējoši salmiņiem jābūt 2–3 mm bieziem. Īsākos – no 1–1,5 cm liek zupās, bet garākie 3–5 cm derēs salātiem vai arī ēdiena dekorēšanai.

Gredzeni

Sīpoli.

Gredzenos griež daudzslāņainos dārzeņus: sīpolu, puravu. Vispirms sagriež ripiņās un tad sadala gredzenos. Cepšanai paredzētos griež biezākus, salātiem un dekorēšanai – plānākus.

Loksnītes

Gurķi.

Šādā veidā var griezt burkānus, gurķus. Šķēlēm jābūt gandrīz vai caurspīdīgām. Šim nolūkam noderēs speciālas rīves. Loksnītes noderēs ēdiena dekorēšanai – no loksnītēm var veidot rullīšus. Plānas plēksnītes apsmērē ar eļļu, ļauj, lai tā mazliet ievelkas, un tad sarullē. Bet loksnēs sagriezti dārzeņi neparasti izskatīsies salātos.

Lodītes

Arbūzi.

Ar speciālu karotīti no ķirbjiem, melonēm, arbūziem izveido apaļas lodītes, ka lieliski izskatās salātos vai ēdienu dekorēšanai. Grūtāk lodītes veidot no cietajiem dārzeņiem: burkāniem, kartupeļiem, bietēm. Bet, ja tie ir vārīti, lodītes izdodas itin skaistas.

Rozetes

Ziedkāposti.

Gluži loģiski – rozetēs dala ziedkāpostus un brokoļus. Cik lielas? Ja vārīšanai, atstāj lielākas, bet dekorēšanai vai salātiem labāk izskatīsies mazākas rozetes.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.