Medus, mandeļu, kanēļa, siera – tie ir tikai daļa no plašā cepumu klāsta. Lai arī cepumu pagatavošana prasa darbu un pacietību, ir vērts papūlēties, jo tie ir garšīgi un ilgi uzglabājas. Ja cepumi ir krājumā, launagā vai citā ēdienreizē būs, ko baudīt kopā ar tēju un kafiju. Tie arī noderēs, lai uzcienātu negaidītus ciemiņus,
Mandeļu cepumi
Sastāvdaļas
- 250 g mandeļu miltu
- 200 g pūdercukura
- 1 ēdamkarote cukura
- 2 olu baltumi
Pagatavošana
Bļodā iesijā mandeļu miltus, tad pūdercukuru. Olu baltumus puto, līdz izveidojas noturīgas putas. Nepārtraucot putošanu, pieber cukuru un puto, līdz masa kļūst spīdīga un stingra. Saputoto olbaltumu masu pievieno mandeļu un pūdercukura masai, sajauc. Veido apaļas bumbiņas un liek uz plāts.
Cep cepeškrāsnī 140 °C aptuveni 15 minūtes.
Kad atdziest, cepumi ir stingri un kraukšķīgi. Uzglabā slēgtā traukā.
Bezē cepumi ar riekstiem
Sastāvdaļas
- 2 olu baltumi
- 140 g pūdercukura
- 80 g valriekstu kodolu
Pagatavošana
Olu baltumus puto ar cukuru, trauku turot siltos tvaikos ūdens peldē. Turpina putot, līdz izveidojas bieza, staipīga masa. Tad pievieno rupji sakapātus valriekstus. Uz ietaukotas, ar miltiem pārkaisītas plāts ar tējkaroti liek mazas piciņas. Liek līdz 200 °C sakarsētā cepeškrāsnī, tad temperatūru samazina līdz 100 °C un cep aptuveni 1 stundu.
Valriekstu vietā var izmantot lazdu riekstus vai mandeles.
Siera cepumi
Sastāvdaļas
- 350 g kviešu miltu
- 300 g sviesta
- 300 g Holandes siera
- 100 g Parmas siera
- 50 g saulespuķu sēklu
- 50 g ķirbja sēklu
- 50 g sezama sēklu
- malti melnie pipari
- kaltēti čili pipari
- sāls
Pagatavošana
Sarīvē Holandes un Parmas sieru, pievieno istabas temperatūrā atlaidinātu sviestu, iesijā miltus un visu ar rokām rūpīgi samīca. Kad mīkla samīcīta, pieber garšvielas (sāli vajag nedaudz, jo siers ir sāļš) un sēkliņas un visu vēlreiz samīca.
Mīklu ietin pārtikas plēvē un uz stundu ieliek ledusskapī.
Mīklu plāni izrullē – tad cepumi būs kraukšķīgāki – un, izmantojot piparkūku formiņas, izspiež cepumus. Kārto uz plāts, uz kuras izklāts cepampapīrs, noziež ar sakultu olu, pārkaisa ar sēkliņām un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 °C aptuveni 20 minūtes, līdz cepumi ir viegli zeltaini.
Kviešu miltus var aizstāt ar kukurūzas vai rudzu miltiem. Ja vēlas izteiktāku sēkliņu garšu, tās pirms pievienošanas apgrauzdē. To vietā var izmantot drupinātus riekstus.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.