Bieži tā nav, bet šogad par vasaras ienesumu bitenieki droši var teikt – jā, tas ir liepziedu medus!

Reklāma

Turklāt medus ir bezgala garšīgs, tāds, kādu izdodas ievākt varbūt tikai reizi desmit gados. Tā sanācis ne tikai tāpēc, ka vasaras sākumā viss ziedēja reizē un laiks arī bija labs, bet pamatā tāpēc, ka liepas medoja dāsni. 

"Liepas bija tik pilnas bišu, tās metās ziedos tādā daudzumā, ka ziedi šo svaru nevarēja izturēt un trūka nost. Visa zeme zem liepām bija pilna ar nobirušiem ziediem, bet liepas, pilnas ar bitēm, dūca kā ūdenskritums," tā šo vasaru raksturo Gints Nordens, kurš saimnieko Jaunpils pagastā un piedalījās konkursā "Sakoptākais mežs". Viņš apsaimnieko 30 ha meža, cērtot izlases cirtes. Saimniecības apgrozījums balstās uz mežu, dīķi, gotiņām un 36 saimju lielu dravu.

"Netālu no mājām ir liepu gatve, kas ved uz veco muižu. Tajā ir gan agri, gan vēlu ziedošas liepas, tāpēc šogad liepziedu medus ir ļoti daudz. Viena saimīte pat uzstādīja rekordu – tā pienesa septiņas magazīnas. Tā vēl nekad nav bijis," 

stāsta Gints.

Citas saimes pienesušas pa četrām piecām magazīnām. Lai tas notiktu, Gints ar dzīvesbiedri Ivetu saimes caurskata katru nedēļu. Katru piektdienu, sestdienu un svētdienu viņi katrai saimītei noceļ magazīnas un pārskata apakšējos peru rāmjus, izlaužot māšu kanniņas. Tad saime neizspieto.

"No saimes, kas izspieto, lielu ražu nav ko gaidīt," spriež saimnieks, kuram sanācis tā, ka nu jau vairākus gadus jāvairās no bišu dzēlieniem, jo ir pret bišu indi alerģija. Tāpēc jāstrādā kombinezonā un cimdos, kas nemaz nav tik ērti. Bet Gints – nepadodas un, uzsaucot bitēm – kurš te būs saimnieks?, dodas uz dravu.

Publikācija tapusi sadarbībā ar Meža attīstības fondu.

"Meža attīstības fonds".

 

 

 

 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.