Manna ir rupji malti kviešu graudi – rupjāki par miltiem, bet smalkāki par putraimiem. Lielāka uzturvērtība ir nevis tiem kviešu graudiem, kam noņemts apvalks, bet tieši pilngraudiem, tajā skaitā pilngraudu kviešu mannai, jo tā lēnāk uzsūcas organismā un ilgāk nodrošina enerģijas pieplūdumu. Grauda apvalks satur šķiedrvielas, E vitamīnu, B grupas vitamīnus un minerālvielas, savukārt dīglī ir koncentrējušās olbaltumvielas un ogļhidrāti.
Sastāvdaļas
- 50 g pilngraudu kviešu mannas putraimu
- 2 ēdamkarotes sviesta
- 750 ml dārzeņu buljona
- 250 ml piena
- 1 neliels puravs
- šķipsna rīvēta muskatrieksta
- 1 lauru lapa
- sāls, pipari
Rotāšanai:
- putukrējums
- mikrozaļumi
Pagatavošana
Katliņā izkausē sviestu, pievieno mannu un, nepārtraukti maisot, apbrūnina. Tad pielej dārzeņu buljonu un pienu, pievieno strēmelītēs sagrieztu puravu (izmanto balto daļu), lauru lapu, piparus, sāli un brīdi pavāra (lai puravi neizšķīstu). Katliņu noceļ no plīts un ļauj visām garšām ievilkties, kā arī puraviem kļūt mīkstākiem.
Zupu ielej šķīvī, uzliek putukrējuma cepurīti un uzbārsta mikrozaļumus.
Dārzeņu buljonu vāra no burkāniem, sīpoliem, purava, selerijas saknes un citiem dārzeņiem un garšaugiem (dilles, pētersīļi), kā arī dārzeņu atgriezumiem (mizām, kātiem, kaceniem).
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem