Kamēr zeme vēl nav sasalusi, ir pēdējais brīdis izrakt ziemai topinambūrus un pagatavot gardus čipsus.
Pēc izskata mazliet līdzīgs ingveram, pēc sastāva tuvāks kartupelim, aug grāvmalās un vistālākajos dārza nostūros, zied skaistiem dzelteniem ziediem – tas ir topinambūrs. Sulīgs, kraukšķīgs un saldens dārzenis, ko var pierīvēt svaigiem salātiem, grilēt, sutināt kopā ar sieru un pagatavot gardus čipsus.
Process ļoti vienkāršs – ar suku noberž zemi, sagriež ar visu mizu plānās šķēlītēs un cep eļļā, līdz zeltaini brūni. Izņem no trauka un liekās taukvielas nosusina uz virtuves papīra dvieļa. Kamēr silti, uzbārsta sāli.
Labi sader ar dārzeņu biezeņzupām.
Garšas dažādošanai var uzkaisīt smalki sakapātu timiānu.
Uzziņa
Topinambūri labi saglabājas līdz pat pavasarim, ja tos cieši saliek spainī vai kastē un katrai kārtai uzkaisa sausu melnzemi.