Kartupelis ir rudens karalis. Bet, kad cepti, vārīti un tvaicēti jau apnikuši, ēdienreizes dažādošanai var pagatavot pildītus – izgrebt viduci, pildīt un cepeškrāsnī iekšā! Sātīgas pusdienas garantētas.
Ar sieru un gaļu
- 4 lieli kartupeļi
- 50 g siera
- 80 g žāvētas gaļas
- Liels sīpols
- 2 tomāti
- ½ tējkarotes maltu melno piparu
- Tējkarote sāls
Kartupeļus rūpīgi nomazgā un ar visu mizu novāra, lai ir vēl mazliet cieti. Atdzisušus pārgriež uz pusēm un izgrebj viduci. Žāvēto gaļu sagriež smalkos gabaliņos, sīpolu sakapā. Pannā uzkarsē nedaudz eļļas un apcep gaļu ar sīpoliem. Pievieno mazos gabaliņos sagrieztus tomātus un izgrebto kartupeļu mīkstumu. Pēc garšas pieber sāli un piparus, samaisa un sapilda kartupeļu pusītēs, virsū uzkaisa sarīvētu sieru.
Cep ietaukotā pannā +180 °C aptuveni 15 minūtes, līdz zeltaini brūna garoziņa.
Ar malto gaļu
- 4 lieli kartupeļi
- 200 g maltās gaļas
- ½ + ½ liela sīpola
- Burkāns
- Ķiploka daiviņa
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 2 ēdamkarotes tomātu mērces
- Tējkarote sāls
- ½ tējkarotes maltu melno piparu
Kartupeļus nomazgā, nomizo un pārgriež uz pusēm. Ar tējkaroti izgrebj viduci. Malto gaļu sajauc ar sasmalcinātu ķiploka daiviņu, sakapātu pusi sīpola, sāli un pipariem. Masu pilda kartupeļos un tos liek cepamveidnē ar augstām malām. Traukā līdz pusei ielej ūdeni un cepeškrāsnī +180 °C sutina, līdz gandrīz mīksti.
Tikmēr pagatavo mērci, pannā apcepot skaidiņās sarīvētus burkānus un sakapātu pusi sīpola. Kad dārzeņi mīksti, pieber nedaudz sāls, piparus un tomātu mērci. Samaisa, uzlej kartupeļiem un cep vēl 10 minūtes.
Ar papriku un svaigo sieru
- 4 lieli kartupeļi
- 100 g svaigā siera
- 50 g Krievijas siera
- Paprika
- ¼ tējkarotes kurkumas
- 3 ēdamkarotes skābā krējuma
- Tējkarote sāls
- Kajennas pipari (naža gals)
- 2 ēdamkarotes sakapātu zaļumu (pētersīļi, dilles)
Kartupeļus nomazgā un ar visu mizu izcep cepeškrāsnī vai novāra ūdenī, līdz mīksti. Atdzisušus pārgriež gareniski uz pusēm un izgrebj viduci. Ja vēlas, var noņemt miziņu.
Pagatavo pildījumu, smalki sagriežot visas sastāvdaļas un samaisot ar krējumu, sāli un garšvielām. Pildījumu liek kartupeļu laiviņās un cep +180 °C aptuveni 20 minūtes.
Ar sēnēm
- 4 lieli kartupeļi
- 3 + 2 ēdamkarotes sviesta
- 2 ķiploka daiviņas
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 2 sarkanie sīpoli
- 200 g baraviku vai šampinjonu
- Ēdamkarote citrona sulas
- 2 ēdamkarotes piena
- Ola
- Tējkarote sāls
- ½ tējkarotes maltu melno piparu
Kartupeļus nomazgā un ar visu mizu izcep cepeškrāsnī vai novāra ūdenī, līdz tie mīksti. Atdzisušus pārgriež gareniski uz pusēm un izgrebj viduci. Trīs ēdamkarotes mīksta sviesta samaisa ar smalki sakapātiem ķiplokiem un masu ieziež kartupeļu pusītēs.
Sēnes sagriež šķēlītēs, sīpolu sakapā un apcep olīveļļā, uzkaisot sāli un maltus melnos piparus. Kad sēnes mīkstas, pievieno citrona sulu.
Izgrebto kartupeļu masu samaisa ar divām ēdamkarotēm sviesta, pienu un olu. Laiviņās vispirms kārto apceptās sēnes, tad liek kartupeļu masu. To ērti var izdarīt ar dakšiņu vai dekorēšanai paredzēto uzgali un maisiņu. Cep +180 °C aptuveni 15–20 minūtes, līdz kartupeļu masa kļūst zeltaini brūna.