Lai vārītu sēņu zupu, ne vienmēr obligāti jāiet sēņot. Noderēs gan sālītas, gan kaltētas sēnes.

Reklāma

Sēņu zupa

Sastāvdaļas

  • 1 l apceptu gaileņu vai baraviku
  • 8 vidēji kartupeļi
  • 4–6 vidēji tomāti
  • 3–5 sīpoli
  • 5 burkāni
  • 1 neliels kabacis
  • kārbiņa kausētā siera
  • 3–4 ēdamkarotes tomātu pastas
  • zaļumi (raudene, nedaudz selerijas, smalcināti ķiploki)
  • sāls

Pagatavošana

Notīrītas sēnes apcep sviestā. Mazās gailenes negriež, jo tad tās zupā izskatīsies dekoratīvi.

Apcep ripiņās sagrieztus burkānus, sīpolus un gabaliņos sagrieztu kabaci. Izvāra kartupeļus, pievieno pārējās sastāvdaļas un uzkarsē. Tad iemaisa kausēto sieru, sāli, zaļumus un dažas minūtes vēl pakarsē.

Sēņu ēdieniem piestāv raudene, bet nevajag likt pētersīļus.

Gaileņu zupa.

Sēņu un siera zupa

Sastāvdaļas

  • 2 l ūdens
  • 3 kartupeļi
  • 1 sīpols
  • ķiploka daiviņa
  • 300 g sēņu
  • 100 g žāvētas gaļas
  • 100 g kausētā siera
  • 100 ml saldā krējuma

Pagatavošana

Katlā uzvāra ūdeni, pievieno kubiciņos sagrieztus kartupeļus. Pannā apcep cauraudzīti, sakapātus sīpolus un sēnes. Kad kartupeļi mīksti, pieliek sēņu masu un sasmalcinātus ķiplokus, pieber sāli un piparus. Uzvāra, pievieno kausēto sieru un saldo krējumu. Pasniedz ar zaļumiem. Ja gribas treknāku, pievieno divtik siera un krējuma.

Sēņu zupa franču gaumē

Sastāvdaļas

  • 800 ml gaļas buljona (var izmantot kubiņu)
  • 175 g jauktu sēņu
  • 2 burkāni
  • 1 puravs
  • 1–2 pētersīļa saknes
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 ēdamkarote kviešu miltu
  • 1 olas dzeltenums
  • 100 ml saldā krējuma
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Sēnes sasmalcina, liek katliņā un apcep, līdz iztvaikojis liekais šķidrums.

Notīra burkānus un pētersīļa saknes, noskalo puravus. Dārzeņus sagriež kubiņos, pievieno sēnēm un visu apbrūnina sviestā. Pēc tam pārkaisa miltus un samaisa. Pielej gaļas buljonu un vāra 10–15 minūtes.

Saldo krējumu saputo ar olas dzeltenumu. Noceļ katliņu no plīts un iejauc olas un saldā krējuma maisījumu. Tas zupu iebiezina – virums kļūst samtains. Pievieno sāli un piparus.

Gaļas buljona vietā var izmantot buljona kubiņu.

Kad zupa ir iebiezināta, to vairs nedrīkst vārīt.

Žāvēta krūtiņa.

Gaileņu zupa ar sieru, baltajām pupiņām un kūpinātu krūtiņu

Sastāvdaļas

  • kūpināta cūkas krūtiņa
  • šķiņķis
  • baltās pupiņas
  • gailenes
  • kartupeļi
  • kausētais siers Dzintars
  • saldais krējums
  • sīpols
  • ķiploks
  • garšvielas pēc izvēles

Pagatavošana

Gailenes, šķiņķi, sīpolu, dažas ķiploka daiviņas sagriež un apcep, tad liek katlā, pielej ūdeni, pieber kubiciņos sagrieztus kartupeļus un vāra. Kad gaļa, sēnes un kartupeļi mīksti, pievieno iepriekš izvārītas baltās pupiņas, kausēto sieru, saldo krējumu un garšvielas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.