Dzērvenes un brūklenes ir īstas dabas dāvanas.Šīs rudens ogas iespējami daudz jāapēd svaigā veidā, kā arī jāveido krājumi ziemai. Un, protams, arī jāpagatavo gan deserti, gan pamatēdiens, gan salāti un mērces. Iedvesmai - veselīgs un gards saldēdiens.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 2 glāzes sarīvētas nobriedušas rudzu maizes
  • 4 ēdamkarotes sadrupinātu lazdu riekstu
  • 100 g cukura
  • 350 ml saldā krējuma
  • brūkleņu ievārījums
  • medus
  • kanēlis
  • vaniļas cukurs
  • dzērveņu sukādes

Pagatavošana

Ņem nobriedušu rudzu maizi un sarīvē ar visu garozu. Sarīvētajā masā iemaisa nedaudz cukura un kanēļa. Lazdu riekstus apgrauzdē, sadrupina un daļu pievieno sarīvētajai maizei.

Saldo krējumu saputo ar cukuru un šķipsnu vaniļas cukura. Tad deserta traukos veido kārtojumu: apakšā liek rudzu maizi, tad brūkleņu ievārījumu, putukrējumu un atkal rudzu maizi, ievārījumu, putukrējumu. Augšējo putukrējuma kārtu rotā ar grauzdētiem riekstiem un dzērveņu sukādēm.

Der zināt!

  • Dzērvenes ir vienas no visvērtīgākajām ogām, tās satur C, B1, B2, PP vitamīnu, daudz bioloģiski aktīvo vielu, antioksidantus, tām piemīt antibakteriālas īpašības.
  • Lai dzērvenes saglabātu ziemai, rīkojas šādi. Ogas pārlasa, saber tīrās burkās un uzlej novārītu un atdzesētu ūdeni, aizvāko. Aukstā ūdenī dzērvenes labi stāv, nekļūst mīkstas. Uzglabā vēsā vietā 2–4 oC. Ja nav pagraba, var likt ledusskapī.
  • Brūklenes ziemas krājumiem sagatavo tieši tāpat. Šīs ogas var arī iemarinēt. Piemēram, 0,9 l ūdens pieber ēdamkaroti cukura, pustējkaroti sāls un uzvāra. Ja gribas stiprāku garšu, marinādei pievieno kanēļa standziņu un dažas krustnagliņas. Atdzesētu marinādi uzlej burkā iepildītajām ogām. Aizvāko un glabā vēsumā.
Dzērvenes.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.