Sarkanvīns ar dzērveņu sulu, īru kafija, karsta šokolāde ar rumu, sula ar balzamu – šie un citi karstie dzērieni piederas Ziemassvētku un Jaunā gada laikam. To sastāvā iekļaujot garšvielas un augļus, veidosies interesanta garšu saspēle.
Padomi
- Visu karsto kokteiļu sastāvdaļas karsē kopā traukā bez vāka un uz lēnas uguns. Dzēriens nedrīkst uzvārīties.
- Karsējot dzēriens jāmaisa, lai sastāvdaļas sajauktos, nevis noslāņotos.
- Alkoholu pievieno pašās beigās, lai karsējot neizgarotu un neparādītos izteikta alkohola garša un smarža.
- Lai dzērieniem nebūtu pārāk izteikta garša, karsējot pievieno nedaudz ūdens un cukura. Tas līdzsvaros dzēriena garšu.
- Dzēriena pasniegšanas temperatūrai nevajadzētu būt zemākai par 90 oC.
- Dzēriens karsts visilgāk noturas metāla traukā, temperatūru labi notur arī māla trauki, bet stikla traukā var labi redzēt gan dzēriena krāsu, gan pievienotās garšvielas un augļus.
- Nevajadzētu pievienot pārāk daudz ogu un augļu, citādi izveidosies kompots, nevis karstais dzēriens.
Karstā šokolāde ar rumu
- 100 g tumšās šokolādes
- 150 ml saldā krējuma
- 10 ml Monin pikantā ķirbju sīrupa
- 40 ml gaišā ruma (vai balzama)
Šokolādi izkausē ūdens peldē. Pievieno saldo krējumu un nepārtraukti maisa, lai veidotos viendabīga konsistence. Beigās pielej sīrupu un rumu.
Sarkanvīns ar dzērveņu sulu
- 100 ml sausā sarkanvīna
- 100 ml dzērveņu sulas
- 4 ingvera ripiņas
- šķipsna svaigi rīvēta muskatrieksta
Sarkanvīnu un dzērveņu sulu lej katliņā, pieliek divas ingvera ripiņas un uzkarsē līdz viršanai. Tad ingveru izņem. Dzērienu lej glāzē, pievieno atlikušās ingvera ripiņas un pārrīvē muskatriekstu.
Apelsīnu sulas un cidoniju dzēriens
- 200 ml apelsīnu sulas
- 50 ml cidoniju sīrupa
- 50 ml ūdens
- krustnagliņas
- kanēlis
- apelsīna šķēlīte
Apelsīnu sulu, cidoniju sīrupu un ūdeni lej katliņā un uzkarsē. Lej glāzē, uzbārsta kanēli, dekorē ar apelsīna šķēlīti, kurā saspraustas krustnagliņas.
Īru kafija
- 100 ml kafijas
- 70 ml saldā krējuma
- 30 ml īru viskija
- 1 tējkarote brūnā cukura
Glāzē ieber cukuru un ielej viskiju. Aizdedzina viskiju, lai tas uzkarstu un cukurs karamelizētos. Pagatavo vidēji stipru kafiju, izmantojot nospiedējkannu. Pielej viskijam. Saldo krējumu mazliet uzputo, lej gar tējkarotītes malu glāzē, kur pārējās īru kafijas sastāvdaļas.
Trīs sulas ar balzamu
- 100 ml dzērveņu sulas
- 100 ml ābolu sulas
- 15 ml citronu sulas
- 30 ml balzama ar upeņu garšu
Visas trīs sulas lej traukā un uzkarsē, tad pievieno balzamu.
Rums ar dzērvenēm un sulu
- 250 ml dzērveņu sulas
- 100 ml ķiršu degvīna
- 100 ml ruma
- 400 ml verdoša ūdens
- 2 ēdamkarotes cukura
- 2 kanēļa standziņas
- citrona miziņa
- dzērvenes
Katlā uzkarsē dzērveņu sulu ar cukuru. Pievieno dzērvenes, kanēli un citrona miziņu un uz lēnas uguns pavāra dažas minūtes. Katlu noceļ no plīts, nokāš, pielej rumu un degvīnu un atstāj, lai 10 minūtes ievelkas. Pielej verdošu ūdeni un salej glāzēs.