Kolrābis nav nekāds svešinieks. It kā līdzīgs kāpostam, bet nav kāposts, pēc formas mazliet atgādina rutku vai kāli, bet nav to radinieks. Protams, šis dārzenis vispirms jāēd vasarā, kad to nokraukšķina tāpat vien vai ar kādas mērcītes piedevu. Visvairāk C vitamīna, kā arī beta karotīna un dzelzs esot dārzeņa lapās.

Padomi

  • Vispiemērotākās garšvielas kolrābjiem ir pētersīļi, baziliks, dilles, lociņi, muskatrieksts.
  • Kolrābjus izmanto pildīšanai ar malto gaļu, tomātiem, sīpoliem, sēnēm.
  • Mazie kolrābji būs mīkstāki un sulīgāki.

Kolrābju karbonāde

Kolrābju karbonāde.

Sastāvdaļas

  • 600 g kolrābju
  • olas
  • pusglāze rīvmaizes
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 3 ēdamkarotes rīvēta cietā siera
  • olīveļļa
  • sāls, pipari

Mērcei:

  • 400 g bezpiedevu jogurta
  • 2 ēdamkarotes kapātu zaļumu (lociņi, pētersīļi, dilles)
  • puscitrona sula
  • 1 ēdamkarote Kajennas piparu
  • sāls, pipari 

Pagatavošana

Nomizo kolrābjus, sagriež 0,5 cm biezās šķēlēs. Tās liek verdošā sālsūdenī un pavāra 3 minūtes. Liek uz papīra dvieļa, nosusina. Apkaisa ar sāls un piparu maisījumu, apviļā miltos. Olas sakuļ lēzenā bļodā, uz šķīvja samaisa rīvmaizi un rīvēto sieru.

Miltainās kolrābju šķēles iemērc olās, tad rīvmaizes un siera panējumā un sakarsētā eļļā cep no katras puses 2-3 minūtes. 

Pēc tam liek ugunsizturīgā traukā un cepeškrāsnī nelielā siltumā mazliet pasautē. Mērcei samaisa jogurtu ar citrona sulu un zaļumiem, pēc garšas pievieno sāli un piparus.  

Kolrābju sacepums ar šampinjoniem

Kolrābju sacepums ar šampinjoniem.

Sastāvdaļas

  • 800 g kolrābju 
  • 500 g kartupeļu 
  • 200 g šampinjonu 
  • 6 ķirštomātiņi
  • 2 burkāni 
  • 1 puravs (baltā daļa)
  • glāze (200 ml) piena
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 5 ēdamkarotes rīvēta siera
  • saišķis pētersīļu
  • eļļa
  • rīvēts muskatrieksts, malti melnie pipari, sāls 

Pagatavošana

Pagatavo mērci. Pannā sakarsētā eļļā iemaisa miltus un viegli apbrūnina. Pielej pienu un uzvāra. Pievieno sasmalcinātus pētersīļus, pierīvē muskatriekstu, pieber sāli un piparus pēc garšas. Ugunsizturīgajā pannā liek šķēlēs sagrieztus kolrābjus, gabalos sagrieztus kartupeļus, šampinjonus, puravus un ripiņās sagrieztus burkānus. 

Pārlej ar mērci, uzkaisa sarīvētu cieto sieru. 

Liek cepeškrāsnī un cep 200 grādos 20-25 minūtes. Kad sacepums gandrīz gatavs, uzber uz pusēm pārgrieztus tomātiņus.

Kolrābju biezenis

Kolrābju biezenis.

Sastāvdaļas

  • 800 g kolrābja
  • 750 ml dārzeņu buljona
  • 150 ml saldā krējuma
  • 20 g sviesta
  • malta paprika
  • rīvēts muskatrieksts
  • sāls, pipari
  • 2 ēdamkarotes mandeļu skaidiņu
  • pētersīļa zaļumi 

Pagatavošana

Kolrābjus nomizo, sagriež gabalos, uzlej buljonu un uz lēnas uguns vāra 20-25 minūtes, līdz kolrābji mīksti. Nokāš. Buljonu var sasaldēt – noderēs citai reizei. Kolrābjus sablendē. Pielej saldo krējumu un, ja nepieciešams, mazliet buljona. Biezeni uzsilda maisot, pievieno garšvielas. Biezenim uzkaisa sviestā apgrauzdētas mandeļu skaidiņas. 

Ideāli garšos ar vārītām bietēm, bet kāposta specifisko garšu paspilgtinās vārīti rožkāposti vai brokoļi.

Kolrābis.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.