Uzturvērtības ziņā prosa līdzinās graudaugiem, tajā ir vairāk dzelzs, B vitamīnu un taukskābju. Velti esam to piemirsuši un pat noniecinājuši, uzskatot par lētu un ne visai garšīgu produktu. Jāatceras gan, ka prosu nedrīkst ilgi uzglabāt, tad tā kļūst rūgtena. Prosa ir viegli sagremojama, tāpēc lieti noder slimnieku uzturā un asociējas ar diētu. Turklāt šajās mazajās, dzeltenajās pērlītēs nav glutēna!

Reklāma

Lai arī dietologi un veselīga uztura speciālisti mudina ieviest mūsu ēdienkartē nepelnīti novārtā atstāto prosu, kartupeļi un rīsi savas pozīcijas neatdod. Taču prosa ir daudz vērtīgāka par kartupeli. Citviet pasaulē to plaši izmanto uzturā. Šis graudaugs ir viegli iegūstams, turklāt izaug līdz gatavībai nedaudz ilgāk kā divos mēnešos – tas ir ļoti ātri, ja salīdzina ar citiem graudaugiem. Lai arī senāk latvieši prosu esot plaši izmantojuši uzturā, mums prosas ēšanas gēns ir gandrīz izzudis.

Prosa ir viens no vieglāk pārstrādājamiem graudaugiem, tajā nav glutēna, tāpēc der celiakijas slimniekiem, arī alerģiju tikpat kā neizraisa, piemērota gan vakara maltītēm, gan slimnieku uzturam. 

Šis graudaugs satur A, B1, B2 un E vitamīnu, kā arī dzelzi, magniju, fosforu, cinku un mangānu. Prosa ir bagāta ar šķiedrvielām, aminoskābēm un proteīniem.

Tā ir līdzīga kukurūzai, zaļā kāta galā ir vālītes, kurās paslēpušies simtiem prosas graudiņu. Melnais punktiņš uz katra no tiem nav pelējums vai nekvalitatīva produkta pazīme, bet gan vieta, kur prosa bijusi piestiprināta pie vālītes.

Prosas putra kā pamatēdiens

Prosas putra - pamatēdiens.

Sastāvdaļas
• 200 g prosas
• 600 ml buljona
• sīpols
• ½ burkāna
• 2 ēdamkarotes sviesta
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• ½ tējkarotes sāls

Pagatavošana.
Sīpolu nomizo un sakapā, burkānu sarīvē. Katlā izkausē sviestu, apcep dārzeņus un pievieno vairākas reizes noskalotu prosu. Apcep un pārlej ar buljonu, pieber sāli un melnos piparus. Uz mazas uguns vāra septiņas minūtes. Izslēdz uguni, uzliek vāku un 20 minūtes sautē.

Prosas putra ar ķirbi un kāli

Veselīgā prosas putra ar ķirbi un kāli.

Sastāvdaļas (4 porcijas)
• 200 g prosas
• ½ kāļa
• 50 g ķirbja
• 650 ml ūdens
• 4 ēdamkarotes neitrālas augu eļļas
• ¼ tējkarotes maltu melno piparu
• ⅓ tējkarotes malta koriandra
• ½ tējkarotes ķimeņu vai kumīna
• šķipsniņa kurkumas
• ½–1 tējkarote sāls

Pagatavošana.
Kāli un ķirbi notīra un rupji sarīvē. (Kāli ieteicams pagaršot, vai nav rūgts, jo tāds var sabojāt putras garšu.) Katlā ar biezu apakšu ielej eļļu, pieber dārzeņus, garšvielas un mazliet apcep. Pievieno vairākkārt noskalotu prosu un vēl nedaudz apcep. Pielej vārošu ūdeni un vāra piecas minūtes. Pieber sāli, apmaisa, uzliek vāku un pusstundu sautē. Putru pasniedz ar salātiem.

Saldā prosas putra

Saldā prosas versija.

Sastāvdaļas
• 170 g prosas
• 500 ml piena
• 50 g rozīņu
• 100 g mājas siera
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 1–2 ēdamkarotes cukura
• šķipsniņa sāls

Pagatavošana.
Rozīnes piecas minūtes izmērcē siltā ūdenī. Prosu noskalo, vairākkārt mainot ūdeni. Pannā vai katlā ar biezu apakšu izkausē sviestu, pieber prosu un, nepārtraukti maisot, apcep 1–2 minūtes. Pielej pienu, pieber sāli un cukuru. Ik pa laikam apmaisot, vāra piecas minūtes, tad uzliek vāku un pusstundu sautē. Pirms pasniegšanas pievieno rozīnes un mājas sieru. Var vēl pārkaisīt ar augļu un ogu sukādēm. Garšas dažādošanai rozīnes var aizvietot ar žāvētām plūmēm, pielikt maltu kanēli.

Padomi!

  • Lai putra nebūtu rūgta un sīva, jāskatās, vai prosai nav beidzies derīguma termiņš. Ilgstoši uzglabājot, tās sastāvā esošās taukskābes rada rūgtu garšu. Ja prosa tomēr ir mazliet rūgta, nevēlamo garšu var neitralizēt, graudus piecas minūtes pamērcējot karstā pienā. Pēc tam pienu nolej un gatavo kā parasti.
  • Ja prosu pirms gatavošanas rūpīgi noskalo, 4–5 reizes nomainot ūdeni, tas ievērojami uzlabo putras garšu, turklāt tā ir irdena.
  • Dzeltenās pērlītes ieteicams mazliet apcept sviestā vai vīnogu kauliņu eļļā – tas uzlabo garšu un padara ēdienu irdenu.
  • Vārot prosas un ūdens attiecība ir 1 : 3 – tad putra nebūs šķidra un ķepīga. Gatavojot prosa palielinās apjomā aptuveni 3,5 reizes.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.