Vistas gaļas ēdienus var papildināt gan ar karstu, gan aukstu mērci. Garšos labi abējādi.

Siera mērce

Siera mērce.
  • 4 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera
  • 250 ml piena
  • 15 g sviesta
  • 15 g miltu
  • 1 olas dzeltenums
  • šķipsna sāls

Uzvāra pienu. Mazā panniņā izkausē sviestu, iemaisa miltus un karsē, līdz saputojas. Panniņu noņem no uguns, nedaudz atdzesē, tad, nepārtraukti maisot, pielej pienu. Maisot uzvāra. Kad mērce sabiezējusi, panniņu noceļ no uguns. Mērcē iemaisa olas dzeltenumu un Parmas sieru, pieber sāli.

Sviesta mērce

Sviesta mērce.
  • 250 g sviesta
  • 2 šalotes sīpoli
  • 1 ēdamkarote saldā krējuma
  • 3 ēdamkarotes baltvīna etiķa
  • 3 ēdamkarotes baltvīna

Pannā ielej baltvīnu un baltvīna etiķi, pievieno sagrieztus šalotes sīpolus un vāra, kamēr šķidrums kļūst sīrupains. Tad pievieno 1 ēdamkaroti saldā krējuma un uzkarsē. Pannu noceļ no uguns, mērcē iemaisa sasmalcinātu sviestu, uzkarsē. Mērci izkāš un pasniedz.

Koriandra mērce

Koriandra mērce.
  • 250 ml bezpiedevu jogurta
  • 125 ml skābā krējuma
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • 1 sīpols
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 2 koriandra zariņi
  • 1 ēdamkarote malta koriandra
  • garšvielas pēc izvēles
  • sāls

Sīpolu un ķiploka daiviņu sasmalcina. Sakarsētā eļļā apcep sasmalcināto sīpolu, līdz zeltains, tad pievieno sasmalcināto ķiploka daiviņu un malto koriandru un mērenā karstumā cep 2–3 minūtes. 

Koriandra zariņus sasmalcina, pielej jogurtu un sablendē. 

Jogurtu ar zaļumiem un skābo krējumu pievieno pannas saturam, pieber sāli un garšvielas pēc izvēles. Nepārtraukti maisot, mērci sakarsē (neuzvārot).

Zemesriekstu mērce

Zemesriekstu mērce.
  • 175 g izlobītu, nesālītu zemesriekstu
  • puse sīpola
  • 1,5 ēdamkarotes zemesriekstu eļļas
  • 2 tējkarotes malta ingvera
  • pustējkarote kaltēta sarkanā čili
  • 1 tējkarote brūnā cukura
  • 1,5 ēdamkarotes citrona sulas
  • 375 ml karsta ūdens
  • sāls, pipari

Pannā sakarsē eļļu un maisot apgrauzdē zemesriekstus. Tad riekstus, sīpolu, čili, ingveru, cukuru un citrona sulu sablendē viendabīgā masā. Pielej karstu ūdeni, ielej pannā un uzvāra. Nepārtraukti maisot, karsē pāris minūšu, pieber sāli un piparus.

Vista ar mērci.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.