Ja gribas atturēties no cukura lietošanas, to var aizstāt ar dabīgiem saldinātājiem. Un tādu netrūkst. Piemēram, kā cukura aizvietotāju var izmantot dateles.

Tās ne vien ir saldas, bet arī satur daudz vitamīnu, mikroelementu un aminoskābju. 

Tikpat labi cukura aizstājēji ir banāni – tos var pievienot kēksiņiem, kūkām, pankūkām, pudiņiem un saldējumam. Desertu saldināšanai var izmantot arī žāvētas aprikozes un rozīnes.

Cukura lietošanu iespējams samazināt līdz minimumam, tā vietā lietojot medu, kļavu sīrupu un cukura dabiskas izcelsmes aizstājēju stēviju. 

Ņemot vērā, ka stēvija ir daudz saldāka par cukuru, tā jāizmanto krietni mazākās devās.

Par cukura aizvietotāju var kalpot arī agaves sīrups, ko iegūst, karsējot kaktusu sulu, un kokosriekstu cukurs, ko iegūst no kokospalmu sulas un kuras garšā jaušamas karameles.

Dateļu veltnīši

Sastāvdaļas

  • 300 g dateļu bez kauliņa
  • 4 saberzti rupja maluma cepumi
  • 2 ēdamkarotes saberztu grauzdētu lazdu riekstu
  • 1 citrona sula
  • 1 tējkarote magoņu sēklu
  • pustējkarote malta kanēļa

Pagatavošana

Dateles samaisa ar citrona sulu un kanēli, pieber riekstus, magoņu sēklas un sablendē. Izveido četrus veltnīšus – katru aptuveni 10 cm garu un 2,5 cm platu. Apviļā saberztajos cepumos. Atdzesē ledusskapī 2 stundas, tad katru veltnīti sagriež piecos vienādos, ap 2 cm biezos gabaliņos.

Dateles.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.