Protams, tā ir aukstā zupa! Es jau atklāju šīs zupas gatavošanas sezonu. Izdevās garšīga un pavasarīgi viegla. Pagatavoju tradicionālo auksto zupu ar bietēm, gurķiem, zaļumiem un kefīru. Taču zinu, ka vēl ir citas šīs zupas versijas, arī saldēdienu kategorijai piederīgas.

Reklāma

Aukstajās zupās ar kefīru, paniņām, jogurtu labi garšos svaigi dārzeņi: gurķi, tomāti, redīsi, paprika, spināti, salātlapas, puravi, protams, garšaugi (dilles, loki, pētersīļi, baziliks), kā arī vārīta, cepta vai sautēta liellopa, teļa vai liesa cūkas gaļa, vārītas olas. Pavasarī un vasaras sākumā auksto zupu sastāvā var iekļaut arī nātres, gārsas, balandas un pienenes.

Ar spinātiem, gurķiem un redīsiem

Ar spinātiem, gurķiem un redīsiem.

4 porcijas

  • 1 l kefīra
  • 300 g teļa gaļas filejas
  • olīveļļa
  • 1–2 īsie gurķi
  • 2–3 redīsi
  • 7 cukurzirnīšu pākstis
  • sauja spinātu
  • lociņi
  • sāls, malti melnie pipari

Fileju apcep olīveļļā, tad izsautē vieglā sālsūdenī, atdzesē un sagriež strēmelītēs. Gurķus un redīsus nomizo un sagriež strēmelītēs. Spinātus un lociņus sasmalcina, zirņu pākstis izloba. Visas sastāvdaļas liek bļodā, pievieno sāli, piparus, kefīru un samaisa. Pirms pasniegšanas atdzesē ledusskapī.

Gurķu aukstā zupa ar piparmētru

Gurķu aukstā zupa ar piparmētru.

6 porcijas

  • 500 g bezpiedevu jogurta
  • 350 ml kefīra
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 2 garie gurķi
  • 2 ķiploka daiviņas
  • piparmētras lapiņas
  • pētersīļa lapiņas
  • sāls, malti melnie pipari

Gurķus nomizo, sagriež prāvos gabalos, liek blenderī, pieliek pusi jogurta un kefīra daudzuma un blendē dažas sekundes. Pievieno atlikušo jogurtu un kefīru, sagrieztas piparmētras un pētersīļa lapiņas, visu sablendē viendabīgā masā. Tad pielej nedaudz olīveļļas, pieber piparus un sāli pēc garšas. Atdzesē ledusskapī. Pasniedzot dekorē ar zaļumiem un vārītas olas daiviņām.

Ar papriku un garnelēm

Ar papriku un garnelēm.

4 porcijas

  • 1 l kefīra
  • 1 paciņa salātu majonēzes
  • 200 g saldētu garneļu
  • 2–3 īsie gurķi
  • 1 paprika
  • sauja ķirštomātiņu
  • 2 olas
  • lociņi
  • dilles
  • sāls, malti melnie pipari

Olas vāra 10 minūtes, atdzesē aukstā ūdenī, noloba un sagriež vairākās daļās. Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm, gurķus nomizo un sagriež kubiņos. Arī paprikas šķēles sagriež tādos pašos gabaliņos. Tad dārzeņus liek bļodā, pievieno olas, sasmalcinātus zaļumus, atlaidinātas un notīrītas garneles, sāli un piparus. Kefīru sajauc ar majonēzi un pārlej zupas sastāvdaļām. Samaisa un liek ledusskapī atdzesēties.

Padomi

  • Aukstās zupas var gatavot kā krēmzupas. Blendējot dārzeņu daudzumu var palielināt, līdz ar to uzņemt vairāk vitamīnu.
  • Kefīru var aizvietot ar bezpiedevu jogurtu vai paniņām.
  • Patīkamu asumiņu aukstajām zupām piešķir sinepes, mārrutki, sarkanvīna etiķis, arī citronu sula.
  • Svarīgi zupai pievienot zaļumus, kas piešķir svaigumu un patīkamu garšas akcentu. Tie var būt ne tikai tradicionālie lociņi un dilles, bet arī timiāns, raudene, kinza, pētersīļi un baziliks.
  • Pirms pasniegšanas aukstā zupa vismaz 2 stundas jāpatur ledusskapī.
  • Saldās aukstās zupas aromatizē ar citrona un apelsīna miziņām, kanēli, krustnagliņām, taču garšvielas nedrīkst nomākt augļu un ogu aromātu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem