Zirņus ēdam daudz retāk nekā kartupeļus, taču vajadzētu mainīt savus ēšanas paradumus. Šķeltie zirņi, tāpat kā citi pākšaugi, ir bagātīgs olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. To novērtējuši tie, kuri uzturā neiekļauj gaļu vai to lieto salīdzinoši maz. Zirņu sastāvā ir arī antioksidanti un B grupas vitamīni, dzelzs, magnijs, kālijs, cinks un citas vērtīgas vielas.
Sastāvdaļas
- 500 g šķelto zirņu
- 1 sīpols
- 1 ķiploka daiviņa
- 2 ēdamkarotes turku zirņu miltu
- 1,5 ēdamkarotes sojas mērces
- 1 ēdamkarote tomātu mērces
- 1 ēdamkarote olīveļļas
- 1 ēdamkarote kaltētu pētersīļu
- 2 tējkarotes karija
- 2 tējkarotes sāls
- 100 g rīvmaizes
Pagatavošana
Šķeltos zirņus iemērc aukstā ūdenī uz četrām stundām. Izmērcētos zirņus rūpīgi noskalo un liek vārīties aukstā ūdenī. Kad ūdens uzvārījies, samazina uguns intensitāti līdz vidējai, noputo. Vāra, līdz zirņi mīksti. Tad nokāš un atliek malā.
Pannā uzkarsētā eļļā apcep sīki sagrieztu sīpolu un ķiploka daiviņu. Pašās beigās pievieno 1 tējkaroti sojas mērces.
Pusi šķelto zirņu liek virtuves kombainā kopā ar apceptajiem sīpoliem un ķiplokiem, pētersīļiem, atlikušo sojas mērci, olīveļļu, tomātu mērci, kariju un sāli. Smalcina, līdz iegūta viendabīga masa. To liek bļodā, pievieno atlikušos zirņus, turku zirņu miltus, rīvmaizi un rūpīgi samaisa. Tad plācenīšu masu ievieto ledusskapī uz 15 minūtēm.
Pannā ieklāj cepampapīru, uz tā kārto nelielus plācenīšus, pārziež ar olīveļļu un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 oC aptuveni 10 minūtes. Plācenīšus apgriež otrādi, pārziež ar olīveļļu un cep vēl 10 minūtes.
Der zināt!
- Iepriekš neizmērcēti šķeltie zirņi gatavosies ilgāk.
- Vārot šķeltos zirņus, sāli pievieno, kad tie jau mīksti, – ja pievieno vārīšanās sākumā, tie ilgāk jāvāra līdz gatavībai.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem