Uzturvērtības ziņā batātes pārspēj parastos kartupeļus, jo satur daudz šķiedrvielu, dzelzs un kalcija, minerālvielas, provitamīnus un vitamīnus. Svarīgākās vielas šajos dārzeņos ir C, A, B6 vitamīns, kālijs un dzelzs.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 500 g saldo kartupeļu
  • 400 g konservētu turku zirņu
  • 300 g sagrieztu tomātu savā sulā
  • 2 sarkanie sīpoli
  • 2–3 ķiploka daiviņas
  • 100 g kaperu
  • 2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas
  • 1 tējkarote rīvēta ingvera
  • pustējkarote paprikas pulvera
  • 1/4 tējkarotes ķimeņu
  • malts koriandrs (pēc garšas)
  • paciņa svaigu spinātu
  • ap 300 ml dārzeņu buljona

Pagatavošana

Dziļā pannā vai sautējamā katlā uzkarsē kokosriekstu eļļu. Sasmalcina sīpolus, uz vidējas liesmas apcep un mazliet pasautē. Pievieno ķiplokspiedē saspiestas ķiploka daiviņas un rīvēto ingveru. Cep 2–3 minūtes. Tad pannas saturam pievieno paprikas pulveri, ķimenes, koriandru, Kajennas piparus un turpina karsēt.

Pievieno nokāstus turku zirņus, iejauc tomātus, gabaliņos sagrieztus saldos kartupeļus un uzkarsē. 

Ja nepieciešams šķidrums, pakāpeniski pielej dārzeņu buljonu. Sautē, līdz kartupeļi ir mīksti (15–20 minūtes).

Visbeidzot sautējumā iemaisa svaigās spinātu lapas.

Laba veģetārā maltīte vai lieliska piedeva grilētai vistai. Turku zirņu vietā var pievienot konservētus zaļos zirnīšus vai pupiņas. 

Padoms

Ja saldos kartupeļus grib izmantot biezeņos, krēmzupās un desertos, tos vispirms izcep. 

Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 °C, plātī ieklāj cepampapīru un veselus saldos kartupeļus (pirms tam tos rūpīgi nomazgājot) ar visu mizu. Miziņu sadursta ar dakšiņu. 

Batātes var gatavot dažādos veidos: gan sautējumos un zupās, gan salātos un pat desertos.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.