Ar aizdomām skrubināts kāda restorāna pasniegtajā ēdienā, pēc tam jau atrasts lielveikalā un nu – arī pašu dārzos izaudzēts. Batāte jeb saldais kartupelis iekaro popularitāti, lai gan mūspašu tupeni tas neaizstās, jo pagaidām galdā vairāk tiek celts svētkos.

Faktiski šos dārzeņus nemaz nevajadzētu salīdzināt, jo tik vien kopīga, ka abi aug zemē. Saldo kartupeli būtu vēlams iekļaut ēdienkartē ne vien tā interesantās garšas dēļ. Tie patiešām ir saldeni – starp burkānu un ķirbi, tos var gatavot dažādos veidos: gan sautējumos un zupās, gan salātos un pat desertos.

Batātes var gatavot dažādos veidos: gan sautējumos un zupās, gan salātos un pat desertos.

Uzturvērtības ziņā batātes pārspēj parastos kartupeļus, jo satur daudz šķiedrvielu, dzelzs un kalcija, minerālvielas, provitamīnus un vitamīnus. Svarīgākās vielas šajos dārzeņos ir C, A, B6 vitamīns, kālijs un dzelzs.

Padoms

Ja saldos kartupeļus grib izmantot biezeņos, krēmzupās un desertos, tos vispirms izcep. 

Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 °C, plātī ieklāj cepampapīru un veselus saldos kartupeļus (pirms tam tos rūpīgi nomazgājot) ar visu mizu. Miziņu sadursta ar dakšiņu. 

Cep aptuveni stundu. Pēc tam mīkstumu izmanto pēc ieskatiem.

Batātes ar ingvera sviestu

Batātes ar ingvera sviestu.
  • 4 saldie kartupeļi
  • 60 g sezama sēklu
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1 cm ingvera saknes gabaliņa
  • 45 g mīksta sviesta
  • sojas mērce

Cepeškrāsnī izcep saldos kartupeļus – 200 grādos 50–60 minūtes.

Tikmēr pagatavo ingvera sviestu – sarīvē ingveru, ķiploka daiviņu saspiež ķiplokspiedē. Pievieno sviestam un samaisa.

Uz sausas pannas apcep sezama sēklas 2–3 minūtes, līdz tās kļūst zeltainas.

Saldos kartupeļus sagriež garenos gabalos. Uzliek ingvera sviestu, pārkaisa sezama sēklas un apslaka ar sojas mērci.

Batātes un čili zupa

Batātes un čili zupa.
  • 1 kg saldo kartupeļu
  • 1 sarkanais sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • naža gals čili pulvera vai viena pāksts
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • 5 kinzas (koriandra) zariņi
  • 3/4 tējkarotes kumīna
  • sāls

Katlā apcep sīki sagrieztu sīpolu, saspiestas ķiploka daiviņas un koriandru. Pieber kumīnu un sāli. Ik pa laikam apmaisa, lai nepiedeg. Kad sīpoli kļuvuši caurspīdīgi, pievieno gabaliņos sagrieztus saldos kartupeļus un buljonu (ātrajā versijā – karstā ūdenī izšķīdina dārzeņu buljona kubiņu). 

Uzvāra līdz pirmajam burbulim, tad liesmu samazina un pievieno čili pulveri vai smalki jo smalki sagrieztu nelielu čili pāksti (bez sēklām) un turpina vārīt, līdz kartupeļi mīksti. Noņem no uguns un sablendē.

Pasniedzot pievieno grauzdiņus, rotā ar zaļumiem.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.