Ir jau tā, ka teju katram latvietim ir kāds sakopjams zemes stūrītis. Pat ja nav, ir iespēja doties pie radiem, draugiem, paziņām patalkot un pēc tam svinēt. Fizisks darbs rosina ēstgribu.

Galvenie ēdiena priekšnoteikumi – lai ir sātīgs, karsts, viegli pagatavojams, transportējams un arī viegli apēdams. Daļu no ēdamā var pagatavot jau iepriekšējā vakarā. 

Līdzņemšanai ir visādas kārbas ar hermētiski noslēdzamiem vākiem. Pēc iespējas mazāk trauku. Vislabāk kartona, ko pēc tam var sadedzināt, vai metāla, ko mājās pēc tam izmazgāt.

Viens no piemērotākajiem ēdieniem šādai reizei ir talcinieku soļanka un šeit fantāzijai nav robežu - lielajā katlā vārītā zupa tieši tāpēc būs vēl jo interesantāka. 

Lielā katlā var neskopoties ar dažādām piedevām no rudenī pagatavotajiem salātiem, zupu sagatavēm, marinējumiem. Ja pašiem nav, tad – veikalā pirktajiem.

Talcinieku soļanka

  • 1 kg kartupeļu
  • 1,4 l stipra gaļas buljona
  • 300 g sīpolu
  • 300 g skābētu gurķu
  • 4 paprikas
  • 150 g kūpināta cauraudzīša
  • 10 cepamdesiņu
  • 100 g tomātu biezeņa vai 3 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 3–4 ēdamkarotes maltas saldās paprikas
  • 3 tējkarotes ķimeņu
  • 4 ēdamkarotes eļļas
  • 3 lauru lapas
  • 10 melno piparu graudi
  • sāls

Kartupeļus nomizo, sīpolus sasmalcina, papriku sagriež gabaliņos. Cauraudzīti sagriež strēmelēs, desas – ripiņās.

Lielajā katlā sakarsē eļļu, ieber gaļu un sīpolus, apcep. Tad pievieno kartupeļus, ko arī mazliet apcep. Pieber papriku un iemaisa tomātu mērci (pastu). Pielej buljonu (ūdeni), pievieno garšvielas, paprikas gabaliņus un uz lēnas uguns vāra pusstundu. 

Desiņas pirms tam varētu apcept un tad īsi pirms gatavības iebērt zupā.

Tad pievieno sīki sagrieztus skābētos gurķus.

Pasniedzot atsevišķās kārbiņās sagatavo citrona šķēlītes, kaperus, zaļumus un krējumu. Katrs izvēlas, ko gribas!