Rabarbers atsauc atmiņā vecmāmiņas dārza idilli – nolauz kātu, lapu kā cepuri liec galvā, nomizo plāno miziņu un pirmos rabarberus nokraukšķina tāpat.

Reklāma

Brr!... Kāds jau noskurinās un sagriež kātu mazos kubiņos, uzber cukuru un nogaida, kad izdalīsies saldā sula.

Iedvesmais - četras receptes. 
Marinētos rabarberus var pasniegt ar sieriem, pastētēm vai auksto gaļu, bet čatnijs ieliski garšos pie zivs, arī cūkgaļas ēdieniem.

Rabarberu mafini 


Rabarberu mafini.

• 400 g rabarberu


• 250 g miltu 


• 2 olas 


• 150 g skābā krējuma 


• 150 g cukura 


• 50 g sviesta 


• 2 tējkarotes vaniļas cukura 


• 1 tējkarote cepamā pulvera 


• 1 tējkarote malta kanēļa 


Rabarberus sagriež gabaliņos, uzkaisa mazliet cukura un atstāj, lai izdalās sula. No tās varēs pagatavot dzērienu. 


Olām pieber cukuru un saputo. Pievieno pārējās mīklas sastāvdaļas, izņemot rabarberus, un maisa, lai sanāktu viendabīga mīkla. Rabarberus ieliek caurdurī, lai notek sula. Pievieno mīklai un vēlreiz visu rūpīgi samaisa. 


Mafinu formiņas iesmērē ar eļļu vai sviestu un 3/4 piepilda ar sagatavoto mīklu. 

Cep cepeškrāsnī 220 grādos 15 minūtes. Gatavību pārbauda ar iesmiņu. 
Mīklai var pievienot ogas vai rozīnes. 


Rabarberu salāti 


Rabarberu salāti.

• 2 rabarbera kāti 


• 300 g marinētu šampinjonu 


• 2 vārīti kartupeļi 


• 1 sarkanais sīpols


• 2 ēdamkarotes olīveļļas 


• zaļumi: salāti, lociņi, pētersīļi, kressalāti, majorāns 


Vārītos kartupeļus sagriež kubiņos, šampinjonus plānās šķēlītēs, rabarberus – sīkos gabaliņos. Zaļumus saplucina un sagriež. Visām sastāvdaļām pārlej eļļu un viegli samaisa. 


Marinēti rabarberi 


Marinēti rabarberi.

• 500 g rabarberu 


• 150 g cukura 


• glāze ūdens


• 100 ml ābolu etiķa 


• 4 kaltēti čili pipari 


• 1 svaiga ingvera zars 


• 1 ēdamkarote jūras sāls 


• 1 tējkarote krustnagliņu 


Katlā sajauc etiķi, ūdeni, sāli un cukuru. Uzvāra, kamēr sāls un cukurs izkusis. Pievieno krustnagliņas, nomizotu un sagrieztu ingveru un čili piparus. Pavāra minūti. Rabarberus liek sterilizētā burkā, pārlej karsto marinādi, lai pilnībā nosedz. Burku aizskrūvē un liek atdzist. 


Rabarberu–ingvera čatnijs 

Rabarberu čatnijs.


• 1 kg rabarberu (nomizotu un sagrieztu kubiņos) 


• 150 g cukura


• 200 ml apelsīnu sulas 


• 2 šalotes sīpoli


• 2 ķiploka daiviņas


• 1 ēdamkarote sarīvēta ingvera 


• 2 tējkarotes olīveļļas 


• 2 tējkarotes rīsu etiķa 


• sāls 


Šalotes sīpolus un ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina, ber katlā ar uzkarsētu olīveļļu un uz vidējas liesmas sautē, kamēr mīksti (kādas 2 minūtes). Pievieno ingveru un maisot mazliet pasautē. Pielej apelsīnu sulu, pieber cukuru un uzvāra. Samazina liesmu un atstāj viegli virst. Pieber rabarberus un vāra, kamēr mīksti, bet ne izšķīduši (aptuveni 12 minūtes). 


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.